Portal 072info

Zapošljava Srbe i Bošnjake i izvozi 1.200 tona ribe

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poslovna vizija i odlučnost bošnjačkog povratnika Muhameda Tabakovića da sebi i svojim komšijama život učini normalnijim i u ovim teškim vremenima barem malo dostojnijim čovjeka, rezultirali su sjajnim poslovnim uspjehom ovoga vizionara, koji je na ušću Drine i Žepe ispisao jednu od naljepših povratničkih priča u BiH.

Naime, Tabaković je nakon povratka u ovu regiju 2005. godine osnovao firmu “Ribarstvo Slap”, sa inicijalnom idejom proizvodnje i prodaje konzumne ribe (pastrmke).

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Na ideju sam došao još na fakultetu, a sve je poteklo od mog profesora koji je bio uvjeren da je ovo zlatno mjesto za proizvodnju pastrmke”, prisjeća se svojih početaka Tabaković, koji je diplomirao upravo na smjeru ribarstvo.

Jednako značajno u ovoj priči, čini se, jeste i to što su Vlada RS i Ministarstvo za izbjeglice na Tabakovićevom primjeru prepoznali značaj održivog povratka. Samo dvije godine nakon osnivanja kompanija “Slap” je od Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS dobila 40.000 KM pomoći za izgradnju ribnjaka.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Od tada, Tabaković i njegova firma svake godine su povećavali posao, a ovogodišnja planirana proizvodnja kalifornijske pastrmke je čak 1.200 tona ribe, kojom će se gozbiti u Austriji, Njemačkoj i Češkoj!

Cijeli ovaj posao, naime, ne bi bio moguć bez pomoći nekoliko desetina radnika koje je Tabaković u međuvremenu zaposlio.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

“U ovom trenutku imamo tačno 28 radnika, od čega je 19 Bošnjaka, povratnika, i devet Srba. U ljetnom periodu angažujemo i dodatne sezonske radnike”, priča Tabaković.

Katastrofalne poplave iz maja 2014. godine mogle su u trenutku uništiti sav dugogodišnji trud ovog čovjeka i ostaviti na ulici stotinak ljudi koji zavise od ovog posla, jer su upravo ovakve katastrofe najpogubnije za mrijestilišta riba. Međutim, Tabaković je ipak uspio opstati.

“Pretrpjeli smo ogromne, zaista ogromne gubitke u maju 2014, nakon čega smo se obratili za pomoć gotovo svim institucijama u BiH. I samo je pomoglo Ministarstvo za izbjeglice RS sa 30.000 KM, niko drugi nije reagovao”, kaže Tabaković.

Ova sredstva su uložena u izgradnju betonskih bazena i kupovinu građevinskog materijala, a trenutno su u toku završni radovi na tri objekta. U jednom će biti magacin za hranu, drugi će koristiti radnici za vlastiti smještaj, dok će se u trećem nalaziti ležnice za proizvodnju riblje mlađi.

Kompletna investicija košta oko 2,5 miliona KM.

Za razliku od desetina polupropalih bh. firmi, pogotovo onih koje vlastite radnike tretiraju gotovo kao potrošnu robu, Tabaković svim svojim uposlenicima, koji su u stalnom radnom odnosu, uredno izmiruje obaveze. Jednako tako je, kaže, i prema državi, a zahvaljujući poslovnom uspjehu redovno servisira i kreditne obaveze u visini 2,8 miliona KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

nezavisne.com

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6