Portal 072info

Zar ništa nismo naučili: Recesija ponovo prijeti Bosni i Hercegovini

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina bi, prema procjenama ekonomista, u skorijoj budućnosti mogla ući u recesiju što bi se prema njihovom mišljenju svakako negativno odrazilo i na kamatne stope koje plaćaju bh. građani.

“Budući da u našoj zemlji prevladavaju krediti s promjenjivom kamatom, izloženost kućanstava riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva”, na to su u svojim izvještajima za prošlu godinu upozorile međunarodne ali i domaće finansijske institucije.

Opasnosti za našu zemlju se kriju u sporom formiranju vlasti, nedostatku mjera koje bi pomogle opstanak privrede i lekcijama koje nismo naučili iz svjetske ekonomske krize iz 2008. godine. Ipak prvenstveno se predviđanja crnog recesivnog scenarija za Bosnu i Hercegovinu dolaze zbog vrlo skromnih rezultata razvijenih ekonomskih velesila Europske unije. Na prvi pogleda to možda i nema veze sa BiH, ali u stvarnosti itekako ima jer ekonomija naše države je bazirana na izvozu robe na strana tržišta poput Njemačke, Italije ili Turske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Vanjskotrgovinska razmjena 5,4 milijardi dolara - undefined
Foto: Arhiv: Vanjskotrgovinska razmjena 5,4 milijardi dolara

Ekonomista Admir Čavalić za Radiosarajevo.ba kazao je da, uzimajući u obzir da ekonomija Njemačke obuhvata gotovo trećinu ekonomije Eurozone, jasno je da bilo kakav poremećaj u datoj zemlji vodi ka negativnim posljedicama za ostatak Evrope.

Admir Čavalić: Značajna šteta - undefined
FOTO: Facebook: Admir Čavalić

“Konkretan problem usporavanja ekonomskih aktivnosti u Njemačkoj je vezan za industrijski sektor, dok ostatak ekonomije normalno funkcioniše (što daje dozu optimizma u vezi budućih dešavanja i potencijala recesije). Shodno navedenom, još uvijek je nejasno u kojem će se pravcu kretati Njemačka i da li će to imati posljedice po ostatak Evrope, odnosno Bosnu i Hercegovinu”, smara Čavalić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodaje da naša zemlja predstavlja relativno malo tržište, ovisno o ekonomskom rastu evropskih zemalja, a sada naročito Njemačke, Italije i Turske koje su u fokusu zbog nižih stopa ekonomskog rasta od očekivanih.

Riječ je o tri zemlje koje spadaju u 10 najvećih vanjskotrgovinskih partnera naše zemlje, pa shodno tome moguće je očekivati određene posljedice po domaći izvoz. Svejedno, ovo se možda i ‘zaobiđe’ (u slučaju najgoreg scenarija) i to kroz rast domaće potrošnje i otvaranje novih tržišta za naše proizvode”, pojasnio je Čavalić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina kao mala zemlja, nema adekvatnih mehanizama zaštite i u tom smislu se samo može “prepustiti” ekonomskim strujama.

“Zbog toga na dugi rok moramo diverzificirati izvoz, a kako bi manje zavisili od jedne zemlje”, naglasio je Čavalić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radiosarajevo/ E. Halimić

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 54
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME