Zarađuju ogroman novac cinkajući druge vozače, dovoljan je samo mobitel

snim

Pojedini Njujorčani zarađuju tako što snimaju dostavna vozila koja su parkirana pored puta dok njihovi motori rade “u leru” i to prijavljuju vlastima.

Neki poslovi ne zahtijevaju puno truda i stresa, a dobro su plaćeni, odnosno za njih su potrebni samo smartphone i dobra obuća. Naime, pojedini Njujorčani zarađuju tako što snimaju dostavna vozila, koja su parkirana pored puta dok njihovi motori rade “u leru” i to prijavljuju vlastima. Sume novca koji na taj način prihoduju daleko su od simboličnih.

Citizen’s Air Complaint Program je pokrenut 2019. sa ciljem kažnjavanja vozača lakih komercijalnih vozila koja su ostavljena da rade u praznom hodu. Onima koji to prijave donosi proviziju od 25% iznosa kazne.

Vlasnici vozila mogu biti kažnjeni sa 350 dolara ili više, što donosi zaradu od barem 87,50 dolara građanima koji ih prijave. Sve što treba da učine je da snime trominutni video vozila čiji motor radi u praznom hodu, uploadduju ga na web stranicu gradskog Odjeljenja za zaštitu okoline i sačekaju da im ček stigne poštom.

Ukoliko su vozila parkirana u blizini škola, dovoljno je snimiti samo jednominutni video.

NBC News javlja da su građani fromirali grupu od šezedesetak ljudi nazvanu Idle Warriors, čiji je “posao” da krstare gradom i traže vozila koja zagađuju vazduh. Jedan od njih, Donald Bler, pohvalio se da je do sada zaradio 125.000 dolara od hvatanja nedogovornih vozača.

Najveći prekršioci su dostavne službe, kao što je UPS, i firme koje se bave prodajom preko interneta, poput Amazona.

Prethodni članakJosip Pejaković dane provodi u kompleksu Ravne: Ovdje ljudima kao da neko skine zabrinutost s lica i pretvori je u osmijeh
Sljedeći članakPogledajte od koga se Hana ne odvaja