Portal 072info

Zarazu koronavirusom kod medicinara priznati kao profesionalnu bolest

8 81
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sindikat zdravstvenih radnika Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo traži od nadležnih da se zaraza koronavirusom medicinskih radnika prizna kao profesionalna bolest. Upozoravaju da nemaju nikakav benefit za sve što rade.

Sindikat radnika u zdravstvu Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, a koji broji preko 1.300 članova, upozorava javnost da radnici u zdravstvu u okviru primarne zdravstvene zaštite nose najteži teret borbe s koronavirusom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Podsjeća da pacijenti sa sumnjom na COVID-19 sve usluge, osim  bolničke njege i izrade PCR testova, ostvaruju u Covid centrima i ambulantama domova zdravlja. To znači da uposlenici domova zdravlja vrše testiranja na COVID, laboratorijsku, radiološku i pulmološku COVID dijagnostiku, kućne posjete, transport uzoraka i pacijenta, služe u trijažnim punktovima, javljaju se na telefone i sl. Navedene usluge jedini pružaju i u poslijepodnevnim satima, za dane vikenda i praznika. 

– Teret organizacije rada kadrovski i logistički je isključivo na uposlenicima domova zdravlja, iako Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, kroz sklopljene ugovore, finansira veliki broj timova porodične medicine u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama. Ministarsvo zdravstva i Vlada Kantona Sarajevo trebaju poduzeti hitne mjere kako bi se u sprečavanje širenja zaraze koronavirusom ravnopravno uključili svi koji su registrovani za pružanje potrebnih usluga i koji na osnovu toga dobijaju sredstva od strane ZZOKS – navode iz Sindikata. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S obzirom na veliku izloženost zarazi rizik od infekcije u zdravstvu je veoma velik, a to ostavlja posljedice po zdravstveni sistem u cjelini. 

– Naš Sindikat traži od nadležnih da se zaraza koronavirusom prizna kao profesionalna bolest. Uposlenici rade u veoma teškim i improviziranim uslovima i za to nemaju nikakav benefit, materijalni ili nematerijalni. Države regiona dodatno novčano stimulišu rad u COVID centrima, radnicima u zdravstvu povećavaju plate, isplaćuju bonuse i stimulacije, te ne dovodi u pitanje bolovanje. U Kantonu Sarajevo je situacija radikalno drugačija, a čak izostaje i Kolektivni ugovor koji bi garantovao minimum jednakih prava za sve uposlenike zdravstvenog sektora – poručili su.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uprkos svemu, uposlenici Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, ističu, sve svoje poslove obavljaju profesionalno, odgovorno i prema najvišim etičkim standardima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME