Zasjedala komisija za provjeru nabavke respiratora: Pitanja i za “Srebrenu malinu”

Podijelite vijest

Komisije Doma naroda Parlamenta FBiH koja će istražiti nabavku spornih respiratora, zasjedala je danas odmah nakon sjednice ovog doma, potvrdio je za “Avaz” delegat SBB-a Zvonko Marić, koji je jedan od osam članova ove komisije. 

Marić je predložio i da se kontrola nabavki ne odnosi samo na respiratore, nego da se izvrši kontrola svih nabavki u vrijeme korona krize. 

– Moj prijedlog da se pod nadzor stave sve javne nabavke je naišao na oduševljenje svih članova, ali da ne bi išli u širinu, odlučili smo da prvi korak bude ovo kako je prvobitno predloženo za respiratore – rekao je Marić. 

Marić: Ispitat ćemo sve nabavke - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baMarić: Ispitat ćemo sve nabavke

Na prvoj sjednici komisije formulirano je nekoliko pitanja koja će biti upućena nadležnim institucijama: čija je inicijativa za nabavku respiratora, kakav je bio put nabavke, tenderska služba…

– Pitanja će biti upućena svima koji treba nam odgovore na pitanja nabavke respiratora, kako bi mogli što efikasnije raditi. Moraju nam dostaviti svu dokumentaciju. Do sutra u podne će biti dostavljena sva pitanja, a njih je 15-tak. Pitanaj će biti upućena Agenciji za javne nabavke, Federalnoj upravi civilne zaštite, pa čak i dobavljaču “Srebrenoj malini”, imamo i za njih pitanja  – rekao je Marić.

Krajnji cilj je, kako je rekao, da predmetom kontrole budu obuhvaćene sve javne nabavke u vrijeme korona krize. 

Za predsjednika komisije izabran je Dragan Stevanović, a za dopredsjednika je imenovan Fahrudin Skopljak. Osim njih, u komisiju su izabrani i Elmedin Konaković, Damir Džeba, Damir Marjanović, Žarko Vujović, Vibor Handžić i Zvonko Marić.  

Avaz


Podijelite vijest