Portal 072info

Zaštiti vodomjere u zimskom periodu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uposlenici preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo istakli su da niske temperature i slaba zaštićenost mogu prouzrokovati pucanja stakla i oštećenje kompletnog vodomjera te da ih je neophodno zaštititi od mraza odgovarajućim termo-izolacijskim materijalom, kao što je stiropor, staklena vuna, stare deke i slično.

– Vodovodne cijevi koje se nalaze na otvorenom potrebno je isprazniti, kao i ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije. U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada – naveli su u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ovaj trošak je, ističu iz ViK-a, puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi, nakon što se voda zaledi.

– Korisnicima koji primijete da su ostali bez vode savjetujemo da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu, te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje da je voda u instalacijama zaleđena. Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem – pojasnili su.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Upozoravaju da se zamrznute instalacije nikako ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena te da je za ponovnu uspostavu vodosnabdijevanja potrebno pregledati svaki dio instalacije.

Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima, iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim osobama – vodoinstalaterskim firmama ili upraviteljima, saopćeno je iz KJKP “Vodovod i Kanalizacija”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME