Portal 072info

Zašto Haribo proizvodi gumene bombone u obliku medvjedića

Tokom 1920. godine, 27-godišnji Hans Riegel bio je slastičar u Bonnu i odlučio je napustiti posao kako bi počeo proizvoditi slastice u svojoj kuhinji. Njegove prve slastice bili su tvrdi bezbojni slatkiši koje je prodavao lokalnim trgovinama i na uličnim festivalima. On je imao samo jednog zaposlenika, a bila je to njegova žena Gertrud koja je dostavljala slatkiše na svom biciklu.

Riegel je ubrzo osnovao kompaniju i dao joj ime Haribo. Naziv kompanije nastao je kombiniranje prva dva slova njegovog imena i prezimena i njegovog rodnog grada, pa je tako nastalo ime Haribo. Njegovi slatkiši dobro su se prodavali, ali je on htio napraviti nešto što se može isticati u silnoj ponudi slatkiša u Njemačkoj.

Riegel je primijetio da su gumeni bomboni veoma popularni, ali nije bio zadovoljan kako svi oni izgledaju. Kada se prisjetio medvjeda koji su plesali na jednom dječjem festivalu na kojem je bio, odlučio je napraviti gumene bombone u obliku medvjedića.

Njegovi rasplesani medvjedići bili su duži i tanji od gumenih medvjedića koji se proizvode danas, a za jedan cent su se mogla dobiti dva gumena medvjedića koji su dolazili samo u zlatnoj boji. Kako bi dobio što kvalitetniji proizvod Riegel je koristio želatinu.

Djeca su pokazala veliki interes za njegovim gumenim bombonima, a u 10 godina Haribo je zaposlio 160 ljudi. Do Drugog svjetskog rata kompanija je imala više od 400 zaposlenika i proizvodila tonu slatkiša.

Drugi svjetski rat stvorio je problem za Riegelov posao pa je Haribo tokom njega imao samo 30 zaposlenika. Nakon njegove smrti 1945., njegovi sinovi Hans i Paul su podigli kompaniju na noge i u roku od pet godina firma je imala više od hiljadu zaposlenika.

1960. godine Haribo je počeo s međunarodnim probojem i počeo proizvoditi slatkiše kakve možemo kupiti danas, a 1967. godine oni su dolazili u mnogim bojama.

1975. Haribo zlatni medvjedići su postali zaštitni znak kompanije. Danas proizvode 100 miliona gumenih bombona dnevno i imaju mnoštvo tvornica širom svijeta.

Podijelite članak