AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Brade su ponovo u modi, sada ih nose mnoge poznate ličnosti, od fudbalera i glumaca, do poznatih pjevača.

Imidž koji su promovisali dvadesetogodišnji hipsteri izgleda da su prihvatile i generacije njihovih očeva. Većina žena ne voli kada muškarac ima brada, jer ih to grebe, ali ako budete znali dobrobiti brade, možete imati argumente kojima ćete se braniti pred ljepšim polom. 

Zaštita od sunca
Lice sa bradom nudi značajnu zaštitu od sunca i raka kože, pokazali su rezultati brojnih istraživanja rađenih u mnigm zemljama svijeta. Dijelovi lica prekriveni dlakama, imaju za trećinu manju izloženost štetnim UV zracima od oblasti bez dlaka. I gustina igra ulogu, kao zaštitni faktor, jer što je dlaka deblja to je zaštitni faktor veći. Druga teorija tvrdi da kovrđave brade razbijaju sunčeve zrake koji putuju pravolinijski. Kada zraka naiđe na loknastu dlaku, ona se prelomi i rijetko stiže do kože.

Može se spriječiti napad astme
Muškarci koji pate od astme pored polena i prašine, mogu imati koristi od brkova jer oni umanjuju simptome. Brkovi koji se spajaju sa dlaka iz nosa mogu spriječiti prodiranje alergija u nozdrve i grudni koš. Neki eksperti međutim tvrdi da se na ovaj način može čak i spriječiti ulazak polena u organizam, ali ne i prašina koju čine mikroskopse čestice.

Usporava se proces starenja
Dlakne na licu vremenom mogu pomoći koži da ostane mlada i u dobrom stanju. Dlake spriječavaju vodi da ispari iz kože, gdje se na taj način održava njena vlažnost i štiti se od vjetra koji je suši i nagriza zaštitni sloj. Ako je namažete hidrantnom kremom, ona će se duže zadržati na bradi i brkovima nego na glatkoj koži.

Pomaže kod nesanica
Gustina brade na vratu povećava temperaturu vrata i pomaže kod nesanica. Dlake imaju ulogu izolatora koji griju. KAda vas boli grlo, tijelo povećava temperaturu kako bi ubilo viruse. Dlake u područiju vrata i obraza obezbjeđuju dodatni zaštitni sloj.

Spriječava se osip na koži
Kada nema brijanja, nema ni neugodnih osipa. Brijanje je najčešći razlog pojavi bakterijskih infekcija u donjem dijelu lica. Može dovesti do raznih posjekotina kao i uraslih dlačica.

PS: Ali loša vijest je…
Naučnici su dokazali da brada može širiti infekcije. Zato je jako bitno da muškarci koji imaju bradu redovno je održavaju, kako koža pod bradom ne bi oboljela od raznih upala i bakterija. Isto tako, osobe sa dugim brada bi trebale redovno da provjeravaju da u njima nema ostataka hrane.