Zašto je nervozan lider SNSD-a: Dodik gubi tlo pod nogam

dodik
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a, ne ide ništa od ruke u posljednje vrijeme.

Sve je krenulo nizbrdo novim sankcijama SAD prije dva mjeseca, a nastavljeno pozivom i ispitivanjem u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u predmetu „Pavlović banka“.

Izjave svjedoka

Tako je član Predsjedništva morao, a uskoro će morati ponovo, kročiti nogom u, kako je rekao, neustavnu pravosudnu instituciju.

Koliko god bila neustavna, odgovore na pitanja u vezi s kupovinom vile na Dedinju mora dati. Dokazi Tužilaštva nisu nimalo naivni, kao ni izjave svjedoka. Zbog toga je i tražio odgodu jer je shvatio da je vrag odnio šalu.

Dodatno ga je unervozio i srednji prst, koji je, u maniru pravog primitivca, pokazao, kako je rekao, novinarima „Avaza“ i BN televizije. Ali ni tu se nije smirio. Prije dva dana žestoko je napao Tužilaštvo Republike Srpske, koje mu je, na iznenađenje mnogih, odmah uzvratilo.

Kada se u posljednjih sedam dana pogledaju potezi koje povlači, Dodik izgleda itekako pogubljeno.

Ubistvo Bašića

Dodikova nervoza, opravdano, svakim danom je sve veća. A i one institucije koje je držao pod kontrolom odlučile su mu se usprotiviti. Isto važi i za Policiju RS. Dodik već odavno ne drži sve konce u RS.

Polako gubi kontrolu i nad Draganom Lukačem, ministrom unutrašnjih poslova RS i nekada odanim saradnikom. Pokazao je to i slučaj ubistva Radenka Bašića.

Međutim, pravi razlog za nervozu krije se u Tužilaštvu BiH. Dodik je zabrinut, kako je rekao, zbog „rovarenja“ tužilaca o njemu. U posljednje vrijeme brinu ga tužioci, novinari, opozicija, policija… Curi li vrijeme Dodiku, pokazat će vrijeme. Ali jedno je sigurno, kontrolu koju je imao više nema. Sistem je počeo raditi, sve je više onih koji mu se otvoreno suprotstavljaju.

Mnogi mu okreću leđa

I oni koji su ga do jučer slijepo pratili, polako se od njega distanciraju. Sve je manje onih koji ga podržavaju i brane.

I koliko god se trudio da pokaže kako sve drži pod kontrolom, postupci koje poduzima ga demantiraju.