Zašto je skandal iz Češke važan za BiH: Rusi ne prezaju ni od najbrutalnijih metoda

Screenshot 4 57
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nova afera u koju je uključena ruska obavještajna služba potresa Evropu. Riječ je o događaju koji se desio još 2014. godine, ali je tek sada otkriveno da iza svega stoje Rusi. Upravo Rusi imaju debeo dosje sličnog djelovanja širom Evrope i svijeta. U eksploziji u skladištu municije u mjestu Vrbětice, za koju se mislilo da je nesretan slučaj, smrtno su stradale dvije osobe. No, nakon detaljne istrage pokazalo se da iza svega stoji Moskva, odnosno jedinica 29155 ruske obavještajne agencije GRU.

Češki mediji, citirajući neimenovane istražitelje, sugeriraju da su oružje i municija u skladištu mogli biti namijenjeni ili ukrajinskim snagama koje se bore protiv proruskih pobunjenika ili pak pobunjenicima u Siriji koji se bore protiv tamošnje vlade koju podržava Rusija.

Ovo je najnoviji primjer štetnog ruskog djelovanja na teritoriji evropskih država. To, ujedno, pokazuje šta je sve spremna poduzeti Moskva u borbi za svoje interese.

Ima li BiH razloga za brigu?

Bosna i Hercegovina trebala bi biti itekako zabrinuta zbog toga, ako se uzmu u obzir prijetnje koje je nedavno iznijela Ruska ambasada u Sarajevu, a u vezi s približavanjem naše zemlje NATO-u.

“U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”, saopćila je 18. marta Ambasada Rusije u BiH.

Iako je kasnije bilo raznih interpretacija ove izjave, ona nikada nije povučena. Jasno je da se Rusi nisu šalili, a primjeri iz svijeta pokazuju da se Moskva ne služi samo diplomatskim metodama, već i konkretnim subverzijama.

Primjer ruskog djelovanja na Zapadu je napad na Sergeja i Juliju Skripal u Velikoj Britaniji 2018. godine, koji je produbio jaz između Rusije i Zapada. Riječ je o dvostrukom ruskom agentu i njegovoj kćerki Juliji, koji su otrovani nervnim agensom pod nazivom novičok.

Nama najbliži i najvažniji slučaj koji se povezuje s djelovanjem Moskve je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori pred izbore 2016. Cilj je bio spriječiti pobjedu prozapadne politike i time zaustaviti ulazak Crne Gore u NATO.

Specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici proglasilo je 2019. krivim sve optužene za pokušaj državnog udara. Među njima su ruski državljani, agenti ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, koji su u bijegu i koje Moskva odbija izručiti Crnoj Gori, javili su tada mediji. Oni su osuđeni na 15, odnosno 12 godina zatvora, zbog organizacije kriminalne grupe koja je, prema optužnici, namjeravala upasti u Skupštinu Crne Gore i zarobiti ili ubiti tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Štetno rusko djelovanje prisutno je i SAD-u, naprimjer kroz hakerske napade i pokušaje utjecanja na američke izbore, zbog čega je predsjednik Joe Biden i uveo novu rundu sankcija Moskvi prošle sedmice. Finansijski pritisakAmerički predsjednik uveo nove sankcije Rusiji i protjerao njene diplomate

Njihov najradikalniji potez svakako se odnosi na otimanje Krima od Ukrajine, ali i podršku separatistima u istočnim oblastima te zemlje.

Ruske brutalne metode obračuna s neistomišljenicima dobro se vide i na primjeru vodećeg opozicionara u toj zemlji Alekseja Navalnog, koji je preživio pokušaj ubistva, a sada služi zatvorsku kaznu u brutalnim uslovima nakon, prema svemu sudeći, politički motiviranog procesa.

Moramo biti spremni na sve

Kada je riječ o BiH, ključni cilj Moskve za sada je da spriječi pristupanje BiH NATO-u, a to trenutno ostvaruju političkim instrumentima, odnosno preko stranaka iz RS-a.

Kada se govori o štetnom utjecaju Moskve, uglavnom se misli upravo na političko i medijsko (propagandno) djelovanje čiji je cilj zaustaviti euroatlantske integracije. No, nema sumnje da je Moskva spremna otići i dalje od toga ako bude potrebno, odnosno poslužiti se “staromodnim” metodama za koje smo mislili da su stvar prošlosti na evropskom tlu.