Portal 072info

Zašto nas komarci ujedaju, a da toga nismo ni svjesni?

Tim istraživača je otkrio koliko su komarci zapravo sofisticirani dok napadaju i da to čine na način koji nećete ni primijetiti, prenosi B92.

Posmatrajući hiljade komaraca vrste Anopheles coluzzii, saznali su da komarci počinju da klepetaraju krilima 600 puta u sekundi prije nego što i zaista polete. Nakon toga se nježno odgurnu od zemlje i polete. Dok ih vi primijetite, kasno je.

“Oni se odbacuju tako lagano da nema šanse da ih primijetite. To je veoma zahtjevno. S druge strane, muhe skaču i histerično lupetaju krilima što odaje njihovu lokaciju. Komarci to rade polako i sve vrijeme neprimjetno krstare vazduhom”, kaže Florijan Muiheres, autor studije.

Rezultati studije nastoje da pomognu u razumijevanju na koji način komarci prenose bolesti. Komarci koje su testirali bili su zdravi, ali u divljini ova vrsta glavni je prenosnik malarije. Vrste Aedes aegypti i Culex prenose virus Zapadnog Nila i Ziku.

Također, sa sezonom uragana povećali su se i ujedi komaraca, a ako naučnici na vrijeme ustanove tehniku letenja i napada na ljude tako će brže napraviti i odgovarajuću zamku.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box