Zašto ne biste trebali intenzivno trenirati neposredno prije spavanja

Screenshot 2 53
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Istraživanje Univerziteta Konkordija pokazalo je da ne biste trebali intenzivno trenirati neposredno prije odlaska u krevet jer će vam trebati više vremena da utonete u san.

Negativno će utjecati na REM (Rapid Eye Movement) fazu sna koju, kako sam naziv govori, karakteriše ubrzano kretanje očiju desno-lijevo i smirivanje tijela. Ova faza je značajna zato što je povezana sa kognitivnim funkcijama, odnosno sa sposobnošću pamćenja, percepcije, učenja itd.

ČITAJ JOŠ:  Trening u kućnim uvjetima: Najbolji rekviziti za vježbanje

“Naše istraživanje također je pokazalo da sa vježbanjem trebate završiti dva sata prije spavanja jer će san biti kvalitetniji i nećete se buditi ranije nego što biste trebali”, rekao je koautor istraživanja Emmanuel Frimpong.

Tim je koristio podatke iz 15 objavljenih studija kako bi utvrdio kako jedna serija intenzivnog vježbanja utječe na zdrave mlade i srednjovječne ljude. Zaključili su da je najbolje vježbati rano navečer, ukoliko je to moguće, prenosi US News. U tom vremenskom periodu trebali biste vježbati od 30 do 60 minuta. Vožnja bicikla pokazala se kao najbolja vrsta tjelesne aktivnosti.

ČITAJ JOŠ:  Ostanite zdravi: Pet vježbi koje će vam ukloniti bol u leđima i vratu

Uvijek vježbajte u isto vrijeme jer bilo kakva vrsta promjene značajno remeti san. Prije spavanja izbjegavajte konzumiranje obilnih broka i prevelike količine vode. Istraživanje je objavljeno krajem septembra u časopisu Sleep Medicine Reviews.

GODISNJICA
MARKETING