Zašto nije spriječen prijedlog da rastu i plate političara, da li će NiP i NS održati riječ?

novac 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pojedini političari su obećali da će donirati novac koji bi trebali dobiti novim povećanjem plata. Među njima su i oni koji su možda mogli spriječiti to povećanje, dok će NiP i NS imati priliku za principijalnost.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je jučer usvojilo nacrt budžeta za ovu godinu, koji podrazumijeva rast plata uposlenih u državnim institucijama, ali i plata parlamentaraca, ministara i zamjenika ministara.

Predloženi istovremeni rast plata uposlenika i političara je posljedica zbog toga što su pod istom budžetskom stavkom, tj. pod istom su osnovicom koja trenutno iznosi 535 KM. Međutim, koeficijent plate uposlenika iznosi dva, dok koeficijent plate političara iznosi 8,40.

Budžetom je predviđeno da osnovica bude 600 KM, dok su sindikati državnih službenika tražili da bude 630 KM. To znači da bi političari državne vlasti trebali dobiti za 650 KM višu platu koja im je sredinom prošle godine povećana za 500 KM. U nekoliko mjeseci imali su rast plate za 1.050 KM.

I ovaj put, kao i prošle godine, rast plata su pravdali time da je opravdano povećati plate uposlenicima, što zaista jeste, te da taj rast znači i rast njihovih plata – pod istom su budžetskom stavkom i pod istom su osnovicom. Rast svojih plata pravdaju rastom plata državnih službenika i drugih uposlenika.

Da li se istovremeni rast mogao spriječiti

Neke od vladajućih stranaka – SDP, NiP i NS su poručili da će se njihovi zvaničnici odreći ovog povećanja plata ako se ono i desi. Zamjenik ministra finansija Muhamed Hasanović (SDP) je pozvao ostale zvaničnike da to učine.

“Pozivam sve imenovane i izabrane zvaničnike da slijede primjer mojih kolega i mene te da iznos, po osnovu neprimjerenog povećanja plata, usmjerimo prema onima koji su u potrebi”, poručio je.

Screenshot: Facebook Muhamed Hasanović

Screenshot: Facebook Muhamed Hasanović

No, koliko je ovaj Hasanovićev poziv opravdan s obzirom na to da je upravo njegovo ministarstvo pravi prijedlog budžeta? Da li je Hasanović, a vjerovatno jeste, mogao insistirati da ne bude istovremenog povećanja plata. Podsjećamo, ranije se obećavalo da će biti posebne stavke kako rast plata uposlenicima ne bi značio rast plata političara.

Prilika za principijalnost

Konačna odluka po ovom pitanju je na oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine – ako usvoje predloženi budžet, to će značiti povećanje plata svima.

Jedna od zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denis Zvizdić (NiP) je na jednoj od ranijih sjednica poručio da njegova stranka neće podržati budžet koji će značiti rast plata političara.

“Želim jasno naglasiti uime NiP-a i čini mi se da svi govorimo preventivno kao jednu preventivnu poruku Vijeću ministara. Povećanje plata izabranim i imenovanim zvaničnicima neće biti podržano, što se nas tiče”, rekao je.

Parlamentarka NS-a Sabina Ćudić je također bila jasna po ovom pitanju.

“Mi apsolutno nećemo podržati budžet za ovu ili narednu godinu, koji podrazumijeva povećanja naših plata”, kazala je.

Zvizdić i Ćudić će uskoro imati pokazati da li su principijalni, kao i svi ostali zvaničnici koji se navodno protive rastu plata.

Podsjećamo, prošle godine protiv budžeta, koji je također podrazumijevao rast plata i uposlenika državnih institucija i političara, bili su SDP-ovi Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina, Zukan Helez, NS-ovi Predrag Kojović, Damir Arnaut i Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija iz NB-a i Branislav Borenović iz PDP-a.

Ipak, treba naglasiti da je usvajanje budžeta za 2022. godinu podrazumijevalo i najviše su se koplja lomila zbog dijela budžeta potrebnog za izbore jer je u jednom trenutku bilo upitno i finansiranje izbora.

Suzdržani su bili Šemsudin Mehmedović iz SDA i Mirko Šarović iz SDS-a.

Glasanju nisu prisustvovali Nermin Mandra iz SDA, Sanja Vulić iz SNSD-a i Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske, Enver Bijedić iz SD-a, Edita Đapo iz SBB-a, Mirsad Kukić iz PDA, Dragan Mektić iz SDS-a, Jakov Galić iz SP-a i Nenad Nešić iz DNS-a.

Klix.ba