Zašto pritisak u gumama treba mjeriti dok su hladne?

20200710193053 609822
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ako ste dugo vozili automobil i planirate provjeravati pritisak u gumama, najbolje je ostaviti ga da stoji više od dva sata, prenosi “Revija HAK”.

O važnosti guma na automobilima nećemo previše. Uostalom, one su jedini dio vašeg vozila koji ima kontakt s podlogom i značajno utiču na performanse.

Zbog toga je savjet da najmanje jednom mjesečno kontrolišete pritisak u gumama pa čak i ako vam se na pregled čini da je njihovo stanje uredno.

ČITAJ JOŠ:  Esmeralda ima koronu: Glumica Leticia Kalderon završila u bolnici

Još jedan važan savjet je – pritisak u gumama kontrolišite kada su hladne, ako je moguće na vašem parkingu ili u garaži.

Zagrijavanjem pritisak u gumama raste pa sigurno nećete dobiti ispravnu vrijednost.

Ako ste dugo vozili automobil i planirate provjeravati pritisak u gumama, najbolje je ostaviti ga da stoji više od dva sata, da se gume ohlade. Naravno, mnogi od nas će pritisak u gumama mjeriti na benzinskoj stanici pa to učinite što prije i nakon umjerene vožnje.

ČITAJ JOŠ:  Čaša mlijeka dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Procjena je da se gume zagrijavaju na radnu temperaturu u prvih desetak kilometara.

Tvornički preporučene vrijednosti pritiska u gumama pronaći ćete u okviru vrata automobila ili u priručniku za upotrebu vozila.

GODISNJICA
MARKETING