Portal 072info

Zašto se brzina kompjutera usporava?

zdravlje_kompjuterS obzirom na to da svi koristimo kompjutere za različite stvari i aktivnosti, ne postoji samo jedan razlog za usporavanje njegovog rada.

Kada kupite nov kompjuter i upalite ga, on radi brzinom svjetlosti – to je zato što na njemu nema ništa. Bez obzira na to da li posjedujete PC ili Maca, vremenom, kako skidate dokumente, instalirate softver i surfate internetom, kompjuter postaje zatrpan dokumentima koji traže sve više i više sistemskih resursa. Sajt Business Insider pričao je sa Rejčer, tehnološkim ekspertom koji radi u prodavnici za popravku Apple uređaja u Njujorku.

Rejčel tvrdi da su softver i korupcija hard diska dva najveća krivca za usporavanje kompjutera tokom vremena. Probleme sa hard diskom može izazvati veliki broj stvari, ali su to najčešće bagovi u operativnom sistemu, problemi sa RAM podacima, statički elektricitet, promjene u naponu struje. Drugi veliki problem može predstavljati nedovoljno RAM-a ali i nedovoljno prostora na hard disku. Nedostatak RAM-a dovodi do toga da hard disk pokušava da kompenzuje nedostatak memorije. Kompjuter će konstantno tražiti više RAM-a i uskraćivati druge procese za potrebne resurse.

Još jedan problem može predstavljati i instaliranje nepotrebnog softvera. Taj softver puni hard disk, što dovodi do nedostatka prostora nauštrb brzine. Međutim, šta ako nemate puno aplikacija i programa na kompjuteru ali on i dalje radi sporo. Ukoliko apdejtujete softver redovno, to može doprinijeti sporijem radu kompjutera pošto sami apdejti zauzimaju prostor i zahtijevaju više sistemskih resursa. Gordon Vitson sa sajta Lifehacker tvrdi sljedeće: “U teoriji, ukoliko ste samo instalirali sistem i nikada niste apdejtovali softver, sve bi trebalo da radi podjednako brzo i nakon četiri godine kao i prvog dana.”

Ukoliko imate stare hard diskove (HDD), oni se usporavaju vremenom. Važno je napomenuti da će svi standardni hard diskovi eventualno prestati da rade – možda sutra, a možda i za 10 godina. To je jednostavno priroda starih modela hard diskova. Jedno od rješenja može biti kupovina SSD hard diska ili kompjutera koji ga posjeduje.

Takođe, PC korisnici imaju problema i sa virusima i drugim malicioznim programima koji mogu doprinijeti sporijem radu. Velika je zabluda da PC korisnici moraju da se okruže anti-virus programima kako bi kompjuter radio brzo. Ovo je samo mit po Viljamu Gordonu.

Takođe je vrlo važno da se redovno čistite cache, povijest surfanja i da se prazni trash can. Svi kompjuteri će vremenom početi da rade sporije. To je prirodna progresija. Internet i mogućnosti softvera evoluiraju iz minuta u minut. Ove inovacije zahtijevaju više snage i prostora. Ponekada spor rad kompjutera nije vaša greška već samo normalan tok stvari.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box