Zašto se ulijenimo tokom ramazana?

ramana klanjac ilustrac 696x357 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Veoma je lahko da vas tokom ramazana zahvati lijenost. Na kraju krajeva, posti se više sati, noći su kratke i normalno je da nastojimo da se u toku dana što više odmorimo.

Nekad sam mislio da je normalno biti lijen tokom ramazana. Činilo se to kao logičan način kako sačuvati energiju kako bismo ‘preživjeli’ post tokom dana i uspješno obavili teraviju i noćni namaz tokom noći.

Međutim, kroz um mi je prošla misao koja me je navela da se zapitam da li je to baš normalno ili logično biti lijen tokom ramazana; usporedio sam stil života koji vodimo mi danas i način kako su živjeli naši preci.

Razmislite o ovome: mi živimo u ugodnim domovima, radimo u udobnim kancelarijama i vozimo se u autima s klimom. Malo je nas koji radimo na farmama ili jašemo konje, il radimo na poljima poput naših predaka. Pa za koje mi to ‘teške’ poslove čuvamo našu energiju tokom Ramazana?

Da li želite znati zašto se ulijenimo tokom ramazana?

Nudim vam neka svoja promišljanja:

Lijenost proizvodi lijenost: Sviđalo se to nama ili ne, živimo znatno mirnijim životnim stilom od naših predaka. Više remena provodimo sjedeći, manje se krećemo, i rijetko vodimo aktivan životni stil vani. Ovo ukupno smanjenje kretanja, nas je učinilo lijenima i dovelo da izgubimo želju da učinimo bilo šta aktvnije, posebno tokom ramazana.

Lijenost nije raspoloženje, već pogrešan način razmišljanja: Ovo je trik pitanje – zašto ste lijeni da nešto učinite, da li je to zato što fizički to niste u stanju izvršiti, ili se problem krije u vašem umu? Kažem da je ovo trik pitanje jer lijenost je raspoloženje koje se javlja u umu, ali ima veliki uticaj na naše tijelo. Tokom ramazana, mi umišljamo da ne možemo izdržati aktivnost ili rad ako ne jedemo, da ćemo se iscrpiti previše, ili da ne bismo trebali previše raditi jer ćemo se umoriti. Ovakve misli dovode do ‘lijenog’ stanja uma i razmišljanja.