Zašto stalno gledamo iste serije i u njima uživamo?

Podijelite vijest

Bez obzira koliko puta pogledali Prijatelje (Friends), Seks & grad, U uredu (Office) ili bilo koju od serija koje smo gledali kao tinejdžeri, ta vremena nikada nećemo vratiti. Pretpostavljam da smo svi toga svjesni. Ali postoji nešto jako romantično i nostalgično u gledanju starih dobrih serija, umjesto Netflix novotarija koje nam se stalno nude u rubrici “novo”, piše cosmopolitan.hr.

Čak i ako je to epizoda koju ste gledali bezbrojeno puta, i već znate šta će se desiti, samo slušajući Phoebe, Rachel i Rossa dok večerate ili čistite stan, smiruje. Smiruje vas prisustvo poznatih glasova, poznata lica i šale koje već znate napamet. Nekima će se činiti dosadnim ili repetitivnim gledanje serija poput Prijatelja iznova i iznova kad već znate šta će se na kraju dogoditi. Slažem se da je gledanje nove serije samo po sebi uzbudljivo jer ne znate šta će se desiti, hoće li u slijedećoj epizodi stići neki novi lik, i kako će se riješiti taj novi zaplet.

Ali zadovoljstvo koje donosi gledanje stare serije ima umirujuće djelovanje, a osim toga, mogli biste čak razviti potpuno novi pogled na lika kojeg ste mrzili nakon što ste odgledali epizodu još jednom (npr. Chandler, anyone?).

Zapravo, prema studiji koju je objavio Univerzitet u Chicagu, postoji dosta razloga zbog kojih se osjećamo tako ugodno kad često nanovo gledamo svoje omiljene emisije – glavni razlog je jednostavno što nam se sviđaju. Opetovana izloženost uma istom sadržaju našem mozgu daje olakšanje dok procesuira ono što se dešava u seriji, i zahtijeva gotovo nikakav mentalni napor, što je ključni razlog zbog kojeg toliko uživamo u tome.


Podijelite vijest