Portal 072info

Zašto volimo da sjedimo pored pucketave vatre?

Opuštanje ispred vatre koja pucketa ili barem peći s drvima je omiljen način da se provede hladno zimsko veče. Naučnici sada znaju i zašto.

Gledanje u vatru snižava krvni pritisak, objašnjavaju naučnici Alabama Univerziteta. Naše uživanje dok gledamo u vatru može biti ukorjenjeno u evoluciji, kao čin sakupljanja oko vatre kao u praistorijsko vrijeme.

Istraživači, koje je prevodio antropolog Kristofer Lin uključili su 226 odraslih ispitanika koji su gledali u video kamina. Prije i poslije gledanja videa izmerili su im pritisak. Učesnici su pitani da ocjene svoje iskustvo gledanja vatre.

Pronašli su za 5% sniženiji pritisak među učesnicima koji su gledali vatru sa zvukom. Što su duže gledali u vatru, to su opušteniji bili. Među onima koji su gledali u vatru bez zvuka pucketanja i onih koji su gledali u okrenutu sliku vatre bilo je onih kojima je pritisak skočio.

Hipoteza istraživača jeste da kada sjedimo sa strane, naša čula apsorbuju ovo kao iskustvo. Činjenica da ova scena smiruje može mnogo da pomogne u smanjenju anksioznosti, piše HuffPost.

Smirujući efekat vatre se naročito pokazao kod učesnika koji su empatičniji i atruističniji.

U praistorijsko vrijeme ljudi su se družili oko vatre, mjestu gdje se svi osjećaju bezbjedno i toplo. Iako smo evoluirali od tada, uživamo da budemo kraj vatre.

“Arheološki dokazi sugerišu da su naši preci koristili vatru hiljadama godina ranije prije nego što su i shvatili kako da je upale”, objašnjava Kristofer Lin, vodeći antropolog na ovom istraživanju.

Posebno u hladnijim klimama, sjedenje oko vatre i briga da ona nastavi da gori je bila veoma važan posao. Sakupljanje drva, kuvanje su poslovi koji su zahtjevali saradnju.

Podijelite članak