Portal 072info

Zašto žene privlače stariji muškarci?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svi smo mi čuli kako ljudi za neke parove govore: “Pogledaj ih, mogao bi joj biti otac”, a naučnici su krenuli u potragu za odgovorom zašto mlade djevojke privlače stariji muškarci. Profesor David Perrett, s Univerziteta St Andrews, smatra da su karakteristike naših roditelja duboko urezane u naš um još od djetinjstva, te da to značajno utječe na izbor partnera u toku života, odnosno na percepciju atraktivnih muškaraca.

“Daily Mail” piše da su naučnici ispitivali 300 muškaraca i 400 žena, od kojih je polovina bila u vezi, a odgajala su ih oba roditelja. Ispitivani su o kosi i boji očiju roditelja, a potom i partnera.

Zaključeno je da žene biraju muškarce koji imaju istu boju očiju i kose kao njihovi očevi, a muškarci partnerice istih tih karakteristika kao što imaju njihove majke.

Tako, naprimjer, muškarci čije su majke plavokose i plavih očiju najprije biraju partnerice plave kose i očiju.

Ipak, nije samo boja kose i očiju presudna. Veliki utjecaj ima i izgled lica roditelja.

Naučnici s Univerziteta Pecs u Mađarskoj upoređivali su pojedinačne fotografije mladih bračnih parova sa pojedinačnim fotografijama njihovih roditelja u vrijeme kad su otprilike imali isto godina.

Učesnici u studiji potom su zamoljeni da povežu bračne drugove, a potom da pokušaju odgonetnuti ko su im roditelji. Ustanovljeno je da postoje bitne sličnosti između lica mladih bračnih parova.

Nevjerovatno lako učesnicima u studiji bilo je da povežu fotografije sinova i majki, što je iznenadilo naučnike.

U drugoj studiji utvrđeno je da su očevi kćerki jako ličili na muškarce za koje su se udale.

Dakle, može se zaključiti da nas privlače osobe koje liče na našeg roditelja suprotnog spola, a posebno kad s tim roditeljem imamo dobar odnos u toku života, te taj odnos želimo ponoviti i u romantičnoj vezi.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME