Zastupnica SDA Kenela Zuko traži propise u vezi zabrane pušenja i za nargila barove

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Entitetska parlamentarka SDA Kenela Zuko smatra da su potrebne jasne smjernice za primjenu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u Federaciji Bosne i Hercegovine koja bi trebala početi 28. maja. Za nju se to odnosi i na nargila barove.

Prema njenim riječima, potrebno je javnost educirati o štetnosti konzumacije nargile i promicati svjesnost o zdravstvenim rizicima. Ovo može uključiti kampanje, edukativne materijale i javne obavijesti.

“Zakonom treba definirati jasne smjernice i propise za nargila barove kako bi se osigurala sigurna i odgovorna upotreba. To može uključiti ograničenja vezana za dob pristupa, kvalitetu nargila i duhanskih proizvoda, uslove poslovanja, licenciranje”, istakla je Zuko.

Pozvala je na strože kontrole prodaje duhanskih proizvoda kako bi se spriječila prodaja maloljetnicima i osigurala usklađenost s propisima. Potrebno je osigurati, kako je konstatovala, mehanizme praćenja provedbe zakona te sankcije.

Podzakonskim aktima se može, kako je ukazala, nadograditi zakon, donošenjem detaljnijih smjernica i propisa kojima će se pomoći u primjeni zakona. To može podrazumijevati tehničke standarde, postupke inspekcije, definicije i druge potrebne regulativne okvire.

“Moje prioritete kao zastupnice čini zaštita najmlađih i zatvaranje eventualnih rupa u zakonu kada je u pitanju regulacija nargila barova. Smatram da je od ključne važnosti pružiti podršku unapređenju zakona kako bismo osigurali zaštitu mladih ljudi. U svrhu postizanja tog cilja, poduzet ću sve potrebne korake kako bih osigurala da zakonodavstvo učinkovito regulira nargila barove”, kazala je Zuko za Fenu.