Zastupnici većine u FBiH odbili razmatrati inicijativu DF-a za izmjenu Ustava FBiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Inicijativa kluba zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da se izmijeni Ustav FBiH na način da imenovanje vlade bude moguće bez saglasnosti jednog potpredsjednika, nije dobila podršku zastupnika.

U prijedlogu DF-a se navodi da bi Vladu FBiH imenovali predsjednik uz saglasnost jednog od potpredsjednika FBiH te da ukoliko se to ne dogodi 60 dana od izbora rukovodstva FBiH, uslijedili bi prijevremeni izbori u entitetu.

Ovakvom odlukom bi bilo moguće zaobići stav Refika Lende te formirati Vladu FBiH bez SDA i DF-a, ali bi “na duge staze” značilo da bi bilo moguće donijeti odluku i bez obzira na volju HDZ-ovog člana rukovodstva.

Inicijativa za ovakvu izmjenu Ustava FBiH nije ni dospjela na dnevni red Predstavničkog doma s obzirom na to da je za glasalo 28 zastupnika, uglavnom SDA-ovih i DF-ovih, protiv je bilo 22 i 32 suzdržanih.

Zatraženo je i pojedinačno izjašnjavanje kako bi bilo jasno ko je kako glasao, pa se iz toga vidi da su protiv bili uglavnom HDZ-ovi zastupnici, dok su suzdržani i protiv bili zastupnici SDP-a, NS, NiP-a, NES-a.

Klix