Zastupnik Dodikovog SNSD-a kritikuje Ahmetovića: Širi strah, paniku i nezvjesnost među građanima BiH

Zastupnik Dodikovog SNSD-a kritikuje Ahmetovića: Širi strah, paniku i nezvjesnost među građanima BiH

Zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je Srni da specijalni izvjestitelj Bundestaga za Bosnu i Hercegovinu Adis Ahmetović širi strah, paniku i neizvijesnost među građanima i narodima u BiH.

– Nemam ništa protiv nijednog naroda i posebno nemam ništa protiv da BiH pomaže svako ko to može i želi sa ovih prostora. 

Izetbegović nije potpisao Kutiljerov mirovni plan

Ali jesam protiv toga da se njemački parlament miješa u unutrašnja pitanja u BiH, da donosi odluke na bazi samo jednog, bošnjačkog viđenja stvari u BiH, a posebno sam protiv toga da njemački parlamentarci porijeklom sa ovih prostora svojim ratnohuškačkim i kataklizmičnim izjavama šire paniku i strah, nanoseći ogromnu štetu političkoj stabilnosti i ekonomiji ove zemlje – istakao je Mazalica komentarišući Ahmetovićevu izjavu da, kako kaže, malo fali da u BiH izbije novi rat, samo se čeka prilika.

Mazalica je naglasio da bi parlamentarca Ahmetovića trebalo podsjetiti da rat u BiH nije izbio jer je neko iz vana propustio priliku da ovdje interveniše, već zbog toga što njegov sunarodnik Alija Izetbegović nije potpisao Kutiljerov mirovni plan, a to jesu uradili Radovan Karadžić i Mate Boban.

Uvjerava da prijetnja BiH ne dolazi od Rusije

– Također, uvjeravam Ahmetovića i sve druge njemačke parlamentarce da prijetnja miru u BiH sigurno ne dolazi od Ruske Federacije, koja od svih stranih sila jedina principijelno brani i čuva Dejtonski mirovni sporazum, podržava teritorijalnu cjelovitost BiH i zalaže se za dosljedno poštivanje autonomije i prava entiteta, ali i konstitutivnih naroda u BiH.

Ne znam da li je dobra prilika, ali reći ću i ovo. Rusi su na ove prostore dolazili uvijek kao oslobodioci, a ne kao okupatori, a također su se stalno zalagali da o našoj sudbini odlučuju naši narodi, a ne neko sa strane. Kao građanina RS i BiH vrijeđa me korištenje rata u Ukrajini kao povoda za razmještanje stranih trupa u mojoj zemlji – istakao je Mazalica.

On je ocijenio da bi bilo dobro kad bi njemački parlamentarci sa više opreza spominjali i preporučivali dodatno razmještanje vojske u BiH, kao i davanje izjava koje ne doprinose stabilizaciji ovdašnjih političkih i ekonomskih prilika, budući da ova zemlja sa NJemačkom ima prilično bolna, da ne kaže i tragična iskustva iz prošlosti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica