zmija hrv
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

U zagrebačkoj Dubravi jutros je nedaleko od škole i parka za djecu na ogradi pronađena velika zmija. Čitateljica 24sata.hr je nazvala azil kako bi uklonili zmiju, ali oni su joj odgovorili da nema potrebe za tim.

– To sam slikala jutros u Dubravi, baš sam se prepala kad sam ju ugledala. S obzirom da su u blizini mjesta gdje se zmija nalazila škola i dječji park zvali smo azil da uklone zmiju, ali rekli su nam da nije otrovna i da nema razloga za premještanje zmije, ispričala je čitateljica 24sata.hr.

Rekli su nam i da je najbolje da ju pustimo na miru, pa smo tako i napravili – izjavila je čitateljica i dodala:

– Ne mogu tačno ocijeniti koliko je bila duga jer se omotala oko ograde, ali mogu vam reći da je bila baš velika.

Pomenuti portal kontaktirao je i Tonija Korena, stručnjaka za zmije, kako bi objasnio o kojoj zmiji se radi. On nam je otkrio da se radi o bjelici ili Eskulapovoj zmiji (Elaphe Longissima), koja je, nakon kravosasa, najveća europska zmija.

Bjelice mogu narasti i preko 2 metra dužine, nisu otrovne, ali su zato izvrsne penjačice. U mladosti se hrane gušterima, dok se prehrana odraslih sastoji od glodavaca, krtica i rovki, jaja i mladih ptica koje ubija stezanjem ili gušenjem tako što prvo počne gutati žrtvinu glavu.