Zatvara se 100 poslovnica Konzuma, poslovanje u BiH najkritičnije

Zatvara se 100 poslovnica Konzuma, poslovanje u BiH najkritičnije

Predsjednik uprave Konzuma Slavko Ledić u Supetru na otoku Braču izjavio je kako se planira zatvaranje 80 do 100 trgovina, a u planu je i otpuštanje radnika.

“Svake godine smo optimalizirali našu prodajnu mrežu, a neke prodavaonice smo s obzirom na strukturu stanovništva zatvarali. Ove godine ćemo to intenzivno raditi, jer nam je u fokusu profitabilnost prodavaonica. Zatvorit ćemo određeni broj prodavaonica, ali ljude ćemo zbrinuti sukladno zakonu. Zatvorit ćemo od 80 do 100 prodavaonica”, kazao je Ledić, koji je s vanrednim povjerenikom Agrokora Antom Ramljakom otvorio Super Konzum u Supetru.

Ledić je objasnio kako se ide u proces restrukturiranja mreže, koja mora biti profitabilna.

“Biti će otpuštanja jednog dijela radnika u prodavonicama koje će se zatvoriti, ali radit će se zbrinjavanje sukladno kolektivnom ugovoru, a jedna dio radnika će ići u druge dućane. Mislim da se neće dogoditi nikakva velika drama”, kazao je Ledić odgovarajući na pitanja novinara.

Istaknuo je kako su trgovine Konzuma uoči turističke sezone pune.

“Sve bitne robe i asortiman imamo. Prodavaonice su pune robe i čekamo sezonu spremniji nego ikad”, kazao je Ledić.

Ističe i kako su svi dobavljači i dalje spremni na suradnju i svi će poštivati ugovore. Radi se na definiranju onih stvari koje nisu “štimale” zadnja dva mjeseca i manje-više svi problemi su riješeni, rekao je.

Upitan imaju li dovoljno radnika za sezonu, kazao je kako u cijeloj turističkoj industriji pa tako i u trgovini nedostaje određeni broj radnika, kao i svake godine. Ove godine imaju malo veći izazov, ali rješavaju to sa sezoncima i studentima, rekao je.

Na novinarski upit o padu prihoda Konzuma za više od 10 posto, Ledić je kazao kako su rezultati iz dana u dan sve bolji, odnosno “kako sezona ide tako su rezultati sve bolji”.

Vavanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak je kazao kako je Super Konzum Supetar jedan je rijetkih investicijskih projekata koji je svoj završetak dočekao u razdoblju vanredne uprave, a iz razloga što je taj projekt bio u odmakloj fazi.

Upravo su ovakve trgovine na odličnim lokacijama na otocima i obali jedan od najvažnijih preduvjeta uspješnih rezultata Konzuma u turističkoj sezoni, istaknuo je Ramljak, kojega raduje i uzlazna putanja u poslovanju koju bilježe u zadnjih nekoliko sedmica, što je pokazatelj prije svega povratka povjerenja kupaca u Konzum.

Odgovarajući na pitanja novinara, Ramljak je istaknuo kako je bitno što će Konzum, dok bude smanjivao broj trgovina, istovremeno raditi na otvaranju novih.

“Mislim da smo prošli najteže razdoblje i da je pred nama razdoblje u kojem moramo napraviti sve da poboljšamo finansijski rezultat i profitabilnost Konzuma. To ćemo i napraviti u sljedećih pola godine”, rekao je Ramljak.

Na upit je li još koja banka potvrdila da će sudjelovati u kreditiranju Agrokora, odgovorio je kako se s bankama trenutno intenzivno razgovara. Sberbank mora sam odlučiti želi li participirati u kreditu, kazao je. Potvrdio je da je sjeo prvi novac od kredita, ali još nije potrošen.

Ramljak je u odgovorima na novinarska pitanja kazao i kako je njegov sutrašnji put u Sarajevo vezan za poslovanje u Bosni i Hercegovini, koje je, kako je rekao, u ovom trenutku možda jedno od najkritičnijih.

To je sada moj prioritet i fokus, poručio je. Vanredna uprava Agrokora je krajem maja objavila da prodaje jahtu i helikopter, a Ramljak kaže kako ima jako puno zainteresiranih.

 

fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE