Zatvara se džamija u BiH: Iskamska zajednica nema novca za platu imama

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Redakcija portala Crna-Hronika doznaje da će se uskoro zatvoriti vjerski objekat na lokalitetu Strašnja kod Živinica, a razlog je i više nego bizaran.

Eh eto, u džematu Strašanj, od namaza klanjat će se samo džume namazi, a sljedeći korak je vjerojatno ključ u bravu, što je pojedincima u MIZ Živinice, u cilju. Danas je bila oproštajna hutba našeg imama Nermin Avdića. Narod, napravi džamije,opremi džamije, uradi grijanje i pomoćne objekte, sve to narod isfinansira i dobrim dijelom radom podrži.

Islamska zajednica, dovede imama u džemat, narod daje novčana sredstva za imamiju, onoliko koliko se može pružiti, i kada to ne bude dovoljno na godišnjem nivou, jer naš džemat broji oko 230 članova , onda ključ u bravu džamije govori ogorčeni džematlija za Crnu-Hroniku.

Pitam se šta to Islamska zajednica treba dati. Nevjerovatna je činjenica da sve dobiju gotovo i završeno, i čak dobar dio plate imama narod isfinasira, i nisu u stanju (NEĆE) obezbijediti ostala sredstva za platu svog uposlenika. Mislim kakve su to postavke šta je to?

Gdje ima u svijetu da ti neko pokloni zemlju, napravi fabriku završi potrebnu papirologiju, dadne dio sredstava za platu radnika, i tebi to nije dovoljno, dajte vi i ostala sredstva. Nevjerovatno. A nismo mi krivi. Džemat je dao sve od sebe.

Kada je rhm.Ćazim Osmanbegović poklonio zemlju, dao svoje zdravlje boreći se i tražeći novčana sredstva da se džamija uspravi, opremi, i na kraju kad je medžlis Živinice, tražio da se džamija uvakufi odnosno upiše kao vlasništvo IZBIH, jedan od uslova da se to desi je bio, i to je u ugovoru navedeno, da se našem džematu kao najmanjem, pripoji naselje Sjever II, koje se geografski veže i naslanja na naselje Strašanj, a kako bi džemat mogao funkcionisati nesmetano u smislu plaćanja imama, i Medžlis Živinice, odnosno ovlaštena osoba pristane na taj uslov.

Oni Medžlis Iz Živinice taj uslov ne realizuju, a nakon što su se upisali kao vlasnici džamije Štrasanj. U više navrata su vođeni razgovori, podnošeni zahtjevi za realizaciju uslova iz ugovora, to se do danas nije desilo (preko 15 godina). Pravdali su to riječima da oni ne mogu izaći pred džematlije naselja Sjever II, i reći im šta se traži ugovorom, jer kao navodno reći će ljudi da se tjeraju iz džemata Centar,  a kada smo predlagali da se imamija preusmjeri od tih džematlija ili da se izvrši centralizacija na nivou medzlisa, odgovor je bio da to ne daju veći i jači džemati Ciljuge i Šarenjak.

Međutim, kao učesnik mnogih razgovora na ovu temu sa medžlisom, odmah sam shvatio šta je cilj, ali sam se potajno nadao da sam u krivu. Nažalost, danas se to pokazalo, tačnim.
Ko zna možda ponovo zaživi džemat Strašanj, kada dodje vrijeme da se neko “njihov ” kao imam tu uhljebi. Tada će moći i centralizacija, tada će sve biti potaman.

Žalosno, da se ne briga političara i države, o svom narodu,u potpunosti preslikala u IVZBiH, I u odnos prema dzematlijama. Samo zapamtite doći ćete gdje treba. Osakaćeni po pitanju političkih vođa, osakaceni po pitanju vjerskih vođa.

Neka nam je dragi Allah subhanehu ve te’ala na pomoći.

GODISNJICA
MARKETING