ZATVORENI ZA SAOBRAĆAJ ZBOG ODRONA I POTONUĆA: Ovi putevi su i danas neprohodni

Podijelite vijest

Iako su vremenske prilike bolje nego prethodnih dana, još uvijek su brojni putni pravci na kojima se zbog poplava, odrona ili potonuća kolovoza, ne može saobraćati.

Izdvajaju se magistralni putevi:
M-4 Doboj-Gračanica (u mjestu Stanić Rijeka )
M-17 Maglaj-Doboj (u mjestu Kosova)
M-16 Jajce-Banja Luka
M-15  Prijedor-Sanski Most
M.4 Prijedor -Bosanski Novi
M-14 Bosanska Dubica-Bosanska Kostajnica (na ulazu u B. Kostajnicu)

Regionalne puteve:
R-454a Drinjača-Bratunac
R-465 Zavidovići-Maglaj-Doboj i
R-465-a Doboj-Modriča (u mjestu Potočani).

Na magistralnim putevima M-1.8  Lončari-Orašje,  M-4 Tuzla-Gračanica, M-18 Tuzla-Ugljevik i M-14.1 Bijeljina-Brčko saobraća se otežano, uz neophodan maksimalan oprez.

Putnička vozila od Banja Luke mogu doći do Mrkonjić Grada dionicom Banja Luka-Bronzani Majdan-Pervan-Goleši-Zelenci-

Čađavica-Mrkonjić Grad.Na dionici magistralnog puta M-5 Ključ-Sanski Most mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, dok ostala vozila saobraćaju pravcem Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać-Bosanska Krupa-Lušci Palanka-Sanski Most.

Na dionicama: M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Babajići), M-4 Banja Luka-Čelinac (u mjestu Zeleni Vir) i  M-18  Bogatići-Trnovo, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila, dok putnička  vozila saobraćaju naizmjenično,  jednom trakom.

Na dionici Živinice-Kalesija mogu saobraćati vozila do 12 tona.

Naizmjenično, jednom trakom, saobraća se na putevima  M-19.2 Kladanj-Vlasenica  i R-415 Jezero-Šipovo (u mjestu Stupno).

Na regionalnom putu Zavidovići-Ribnica-Banovići saobraćaj se odvija, ali otežano.

Granični prijelazi Bosanski Šamac, Orašje, Brčko, Rača i Pavlovića most zatvoreni su za saobraćaj zbog poplava.

Od jutros na GP Kamensko mogu saobraćati teretna vozila.

RADOVI:
Autoput Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine (u mjestu Jakupovci), izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Simin Han-Kalesija, zbog izvođenja radova u mjestu Čaklovići saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-6.1
Bosansko Grahovo-Livno, u toku je sanacija mosta u mjestu Pusto Polje, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-14.1
Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetu Šikare), zbog deminerskih radova od 08 do 16 sati moguće su kraće obustave saobraćaja. Na istom putnom pravcu, ali u mjestu Velika Brusnica, zbog oštećenja kolovoza saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-16.1
Klašnice-Prnjavor (u mjestu Čardačani) zbog pojave klizišta, saobraća se naizmjenično-jednom trakom (u dužini od 100 metara).
M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Sarajevo-Semizovac-u toku su radovi na redovnom održavanju magistralnog puta, na mjestu izvođenja radova saobraća se jednom trakom.
Kladanj-Olovo- zbog sanacije mosta preko Ujića rijeke saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20
Bileća-Gacko (lokalitet Stepen), zbog opasnosti od  odrona kamenja na kolovoz, saobraća se usporeno-jednom trakom uz postavljenu privremenu signalizaciju.

REGIONALNI PUTEVI
R-411 Banja Luka-Čađavica (na 4. km od Nule prema Kolima), zbog ošteženja kolovoza saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
R-445 Semizovac-Podlugovi (skretanje za Nebočaj i u naselju Malešići) u toku su sanacioni radovi, saobraća se  usporeno.

KANTON SARAJEVO:
– Zbog izvođenja radova na izgradnji Južne longitudinale,  obustavljen je saobraćaj u ulici Terezija (u smjeru Skenderija-Grbavica), na potezu od objekta JP Ceste FBIH do raskrsnice sa ulicom Vrbanja. Saobraćaj je preusmjeren u dvije preostale trake (dvosmjerno).
– U toku su sanacioni radovi na mostu u ulici Hamze Hume  (most na Skenderiji), zbog čega je otežano kretanje vozila i pješaka.
– Zbog izvođenja građevinskih radova na Stupskoj petlji, promet vozila iz pravca Ilidže prema Rajlovcu i aerodromu, kao i iz pravca Rajlovca i aerodroma prema Centru, preusmjeren je na novoizgrađenu rampu. Zauzeta je krajnja desna traka u ulici Džemala Bijedića (na dijelu od raskrsnice XII transferzale do raskrsnice sa XI transferzalom). Također, zbog radova, obustavljen je pješački saobraćaj u ulici Džemala Bijedića (na raskrsnici sa ulicom Nikole Šopa).
– Zbog rekonstrukcije i izgradnje Južne longitudinale u ulici Zagrebačka izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.
– Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u ulicama: Osmana Krupalije, Barice i Hasana  Kikića, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Fena/md