1FD9CEC9 019D 426E A71D DB163205DF8F
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Posljednjeg dana mjeseca januara počinje je hamsin, odnosno drugi dio zime.

Nedim Sladić, meteorolog Face TV-a na svom Facebook profilu napisao je da se danas završava prvih 40 dana zime, koja je u turskom jeziku poznatija kao Ebein ili Zemherija.

Smatra se da je Erbein ili Zemherija period u kojem se bilježe najhladniji dani zime, no ovo pravilo oscilira u zavisnosti od ponašanja toka zime određene godine.

Od sutra, 31. januara započinje drugi dio zime u trajanju od 50 dana poznatiji pod nazivom Hamsin, što u prijevodu sa arapskog jezika znači pedeset. Hamsin se smatra prekretnicom zime u kojem se pojavljuju tzv. tri džemreta (tr. cemre – val, udarac, topla zračna struja) s kojim se vjeruje da zimski utjecaji polahko popuštaju i pojavljuju prvi znaci proljeća.

Spomenuti period traje do 21. marta koji se poklapa sa astronomskim početkom proljeća, koji uključuje i periode sa tzv. babinim hukama, odnosno periode sa izrazito promjenjivim vremenskim prilikama.

Hamsin je poznat i kao vreli vjetar porijeklom iz Sahare, koji u spomenutom periodu puše duž sjevera Afrike prema Egiptu i Arabijskom poluostrvu, uzrokujući vrlo visoke temperature zraka”, napisao je Nedim.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na svojoj stranici objavila je narodni kalendar za ovu godinu.

Prvo džemre u zrak udara 19. februara, 26. februara je džemre u vodu i 5. marta u zemlju.

Ostale datume iz narodnog kalendara možete pogledati OVDJE.