Završavaju zemherije, a počinje hamsin: Evo kada udara prvo džemre

1FD9CEC9 019D 426E A71D DB163205DF8F

Posljednjeg dana mjeseca januara počinje je hamsin, odnosno drugi dio zime.

Nedim Sladić, meteorolog Face TV-a na svom Facebook profilu napisao je da se danas završava prvih 40 dana zime, koja je u turskom jeziku poznatija kao Ebein ili Zemherija.

Smatra se da je Erbein ili Zemherija period u kojem se bilježe najhladniji dani zime, no ovo pravilo oscilira u zavisnosti od ponašanja toka zime određene godine.

Od sutra, 31. januara započinje drugi dio zime u trajanju od 50 dana poznatiji pod nazivom Hamsin, što u prijevodu sa arapskog jezika znači pedeset. Hamsin se smatra prekretnicom zime u kojem se pojavljuju tzv. tri džemreta (tr. cemre – val, udarac, topla zračna struja) s kojim se vjeruje da zimski utjecaji polahko popuštaju i pojavljuju prvi znaci proljeća.

Spomenuti period traje do 21. marta koji se poklapa sa astronomskim početkom proljeća, koji uključuje i periode sa tzv. babinim hukama, odnosno periode sa izrazito promjenjivim vremenskim prilikama.

Hamsin je poznat i kao vreli vjetar porijeklom iz Sahare, koji u spomenutom periodu puše duž sjevera Afrike prema Egiptu i Arabijskom poluostrvu, uzrokujući vrlo visoke temperature zraka”, napisao je Nedim.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na svojoj stranici objavila je narodni kalendar za ovu godinu.

Prvo džemre u zrak udara 19. februara, 26. februara je džemre u vodu i 5. marta u zemlju.

Ostale datume iz narodnog kalendara možete pogledati OVDJE.

Prethodni članakU nesreći kod Mostara, osim dvoje poginulih, četiri osobe su povrijeđene, od toga dvoje djece
Sljedeći članakPrve doze vakcina protiv koronavirusa stižu u BiH sredinom februara