Završen sastanak operativne grupe USK: Niti jedan migrant više ne može ući u Kanton

m 16

U Bihaću je završen sastanak Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu.

Sjednica je dogovorena povodom nedavno održanog sastanka u Ministarstvu sigurnosti BiH na kojem su prisustvovali predstavnici iz Krajine. Sastanku prisustvuju predstavnici policije, zdravstva, humanitarnih i međunarodnih organizacija, Civilne zaštite USK-a i Kantonalne inspekcije.

Premijer USK Mustafa Ružnić rekao je da je za Krajinu najbitnije izmještanje migrnata. 

– Na sastanku smo donijeli određen broj zaključaka koji će se provoditi na podučju cijelog Kantona. Sve mjere koje su donesene ranije ostaju na snazi. Policija treba pojačati prisustvo na ulazu u Kanton posebno na mjestima Bosanska Otoka i Vilečevo. Građani ovih područja se moraju osjećati sugurno – rekao je Ružnić.

Ružnić: Zabrana prijevoza i prodaje karata migranitma ostaje na snaziRužnić: Zabrana prijevoza i prodaje karata migranitma ostaje na snazi

Zabrana prijevoza i prodaje karata migranitma ostaje na snazi, ali je dozvoljena prodaja karata kada su u pitaju druga mjesta van Kantona.

– Potrebno je i maloljetnike izmjestiti iz “Bire” i “Mirala” u druge centre i dostavili smo sve spiskove potencijalnih novih lokacija. Niti jedan migrant više ne može ući u Kanton dok se ne završi izmještanje maloljetnih migrnata – rekao je Ružnić. 

Dodao je da nema prijema migrana i zbog epidemiološke situacije jer je evidentirano sve više migrnata koji su pozitivni na koronavirus i sada su “Bira” i “Miral” klasteri.

Avaz