Portal 072info

Završena poddionica Drivuša – Klopče na Koridoru 5C (FOTO)

Završeni su svi radovi na prvim kilometrima Zeničke zaobilaznice, odnosno poddionici Drivuša – Klopče autoputa na Koridoru 5C, koji je najveći projekt i gradilište u cijeloj BiH.

Fascinantan pogled

I dok su radovi na prvoj poddionici, kojom će budući autoput A1 zaobilaziti Zenicu, završeni, a pogled s obližnjih zeničkih naselja fascinira, sva energija i ljudstvo usmjereni su na drugu poddionicu. Onu od Klopča do Donje Gračanice.

U to smo se uvjerili i prilikom naše posjete trenutno najvećem gradilištu u BiH, ali i na trasi Koridora 5C, gdje smo, na temperaturi od 33 stepena, koliko je pokazivao gradski displej u Zenici, zatekli vrijedne radnike kako užurbano rade na vijaduktu Babina rijeka.

  • Radnici na vijaduktu Babina rijeka

Zenica sjever

– Ali, u proteklom periodu riješili smo sve te geološke probleme i donijeli rješenja koja obezbjeđuju dugotrajnost naših objekata. Shodno tome, pojačali smo radove na poddionici Klopče – Donja Gračanica, što možete vidjeti i sami – kaže Kadrić, naglašavajući da sve teče planiranom dinamikom.

Izlaskom iz tunela u Pečuj završava i druga poddionica zeničke zaobilaznice Klopče – Donja Gračanica, a zatim slijedi posljednja poddionica Zenica sjever, odnosno Donja Gračanica – Donja Vraca.

Završena poddionica Drivuša – Klopče na Koridoru 5C

Poseban izazov vijadukt Babina rijeka

Poseban izazov za sve je gradnja vijadukta Babina rijeka, koji se radi tehnologijom slobodne konzolne gradnje.

– To podrazumijeva da se prvobitno sagrade centralni stubovi, a onda se rasponska, odnosno glavna konstrukcija vijadukta, gradi konzolom. Najviša visina vijadukta je 120 metara – pojašnjava Kadrić.

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 399
    Shares

Počitajte još

Uspješan poduhvat kod Zenice: Probijena lijeva cijev tunela Hum

072info

Put Zenica – Žepče bit će kraći za pet kilometara

072info

Autoceste FBiH: Nije moguće izvršiti izmjenu trase autoceste Koridora 5C kroz Nemilu

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box