Portal 072info

Zbog čega je došlo do porasta broja zaražene djece u školama?

SA KANDIDATI PKG 19 ZVK 1 20200817 160140804 00 00 02 13 Still002 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je jučer na konferenciji za novinare u Banjaluci da se epidemiološka situacija stabilizuje, ali da je i dalje nepovoljna, zbog čega je apelovao da građani i dalje budu veoma disciplinovani.

On je naveo da je počeo nadzor nad sezonskim gripom i istakao da je samim tim potreban dodatni oprez i poštovanje preventivnih mjera – nošenja maski, održavanja fizičke distance i higijene.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

U jesenjem periodu izuzetno je važno poštovanje propisanih mjera i nošenje maski na odgovarajući način. Sama maska može da zaštiti od gripa, ali i od virusa korona. Nošenje maski samo preko usta ne štiti ni od jednog virusa, napomenuo je Zeljković.

On je podsjetio da su djeca od šestog razreda, pa naviše obavezna da nose masku tokom nastave, a nastavnici su dužni da ih upozoravaju na značaj nošenja maski, kao i roditelji.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Prema njegovim riječima, Institut je sproveo postupak javne nabavke i obezbijeđeno je 25.000 vakcina za sezonski grip, čija se isporuka očekuje u novembru, kada bi trebala da počne i vakcinacija.

Zeljković je precizirao da je 20.000 vakcina obezbijeđeno za kategorije koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a 5.000 vakcina u okviru sredstava Instituta za komercijalni tip vakcinacije. On je dodao da će Institut obavijestiti sve zdravstvene ustanove, ali i građane o tome kako i gdje će biti moguće izvršiti vakcinaciju. Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Zeljković je naveo da u dopisu Centralne izborne komisije BiH upućenom Vladi RS i Republičkom štabu za vanredne situacije nema pojašnjenja o tome kako će glasati osobe koje u tom trenutku budu pozitivne na virus korona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

“Pretpostavljamo da je jedan od modela da mobilni timovi budu u kontaktu sa tim osobama, odnosno da im omoguće pravo glasa, međutim još nam nije dostavljena informacija o samoj tehnici glasanja, o tome ko će od osoba biti u tom timu i kako će se to odvijati”, naveo je Zeljković.

Epidemiologinja Jela Aćimović je izjavila da se prati i porast slučajeva zaraze među djecom u RS, ali on ne dolazi zbog prenosa virusa u školama, već da se većina djece zarazilau porodici, pa na treninzima itd, a u školama je najmanji prenos. Da bismo smanjili odlazak djece u karantin, potrebno je da se maske nose tokom nastave. One služe da ne moraju djeca ići u karantin, kao i nastavnici, svaki put kada se pojavi neko pozitivan u grupi – ističe Aćimovićeva.

Porast broja djece kod kojih je pozitivan nalaz na virus korona je i rezultat pojačanog testiranja među djecom, rekla je Aćimović i dodala da su škole su sigurna mjesta, da ih držimo pod kontrolom, ali je veoma važno da se i u zajednici poštuju mjere.

N1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

U RS obavezne maske, zabranjena veća okupljanja

072info.com

Zbog korone zatvorena prva škola na Tuzlanskom Kantonu

072info.com

Upozorenje WHO o COVID-19: Sljedećih nekoliko mjeseci bit će teško

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6