Zbog čega sve više djece u BiH obolijeva od dijabetesa?

U Bosni i Hercegovini sve više djece obolijeva od neizlječivih bolesti, a među njima prednjači dijabetes, kao i neki oblici karcinoma, upozoravaju stručnjaci, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Ljekari navode da je glavni uzrok učestalosti pojave trajnih oboljenja kod djece – hrana, koja sadrži veliku koncetraciju hormona, a koji izazivaju hormonalne poremećaje kod djece.

Voditeljica Klinike za dječije bolesti SKB-a Mostar dr. Vesna Brkić rekla je za Večernji list kako su u prva četiri mjeseca 2015. godine mostarski ljekari dijagnosticirali dijabetes kod čak 12 djece, što je alarmantno i što se može nazvati epidemijom dijabetesa kod djece.

– Do sada smo u pet slučajeva otkrili jasnu poveznicu između hormonalnih poremećaja kod djece i konzumiranja piletine, pilećih hrenovki i salama. Radi se o prehrambenim proizvodima koji imaju visoku koncentraciju hormona, a što u konačnici dovodi do velikih hormonalnih poremećaja – rekli su iz Klinike za dječije bolesti SKB-a Mostar, navodeći da ista hrana uzrokuje i druge zdravstvene probleme kod djece, kao i prekomjernu gojaznost.

Kako bi mališanima ponudili što bolju zdravstvenu njegu, u Mostaru će uskoro početi gradnja savremene klinike za dječije bolesti, vrijedna više od 22 miliona KM, površine 5.722 m2, a koja će se graditi kreditnim novcem iz Saudijske Arabije..

nap.ba

Prethodni članakStiže prvi talas vrućine
Sljedeći članakBaždarević prati Miličevića: Hoće li BiH dobiti novog nogometnog dragulja