Zbog “crne liste” će kasniti i inostrana pomoć poplavljenim područjima

Podijelite vijest

Nakon što BiH nije u roku usvojila Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti, Komitet eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) izdao je saopštenje kojim se svako finansijsko poslovanje s našom zemljom od sada strogo nadzire, zbog čega će trpjeti i građani u poplavljenim područjima u BiH kojima je upućena finansijska pomoć iz inostranstva, upozorila je u razgovoru za Klix.ba portparolka Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić.

MONEYVAL je izdao saopštenje u kojem se zemlje članice MONEYVAL-a, ali i druge zemlje pozivaju da obrate posebnu pažnju i provedu dodatne procedure tokom finansijskih transakcija sa osobama i institucijama iz BiH.

BiH će, kako stvari stoje, završiti na “crnoj listi”, u društvo Ukrajine, Sjeverne Koreje i Irana, nakon što MONEYVAL pošalje preporuku i globalnom tijelu Financial Action Task Force (FATF).

Korajlić ističe da je takva odluka MONEYVAL-a bila očekivana zato što Dom naroda Parlamenta BiH do 1. juna nije usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti.

“Nažalost, to će se odraziti i na finansijsku pomoć koja dolazi iz inostranstva za poplavljena područja. Od sada će se detaljno pregledavati sve finansijske transakcije i to će oduzimati mnogo više vremena. Nepotrebno će iskomplikovati procedure finansijske humanitarne pomoći, pogotovo u ovom trenutku kada je svaka pomoć ljudima u poplavljenim područjima bitna”, rekla je Korajlić za Klix.ba.

Naglasila je da su vlasti u BiH mnogo ranije upozoravane da će BiH biti stavljena na “crnu listu”, ali da se ipak zakasnilo sa usvajanjem zakona.
“Zakon se mogao usvojiti mnogo ranije. To nije priča stara mjesec dana. Samo što naši političari djeluju onda kad im se da određeni rok. A sada čak ni to nije imalo efekta, jer su očigledno zakasnili. Bojim se da je to pokazivanje još većeg nivoa neodgovornosti prema javnosti i građanima. U ovakvim kriznim situacijama, njihov nerad isplivava na vidjelo”, rekla je Korajlić.

Ističe da će sama činjenica da se BiH našla na jednoj “crnoj listi” praktično naštetiti državi mnogo više nego što se to prvobitno smatralo.

“To ne može pomoći rejtingu i percepciji BiH kao zemlje u koju je pametno ulagati, pogotovo kada pričamo o stranim investitorima. Generalno, samo još više propadamo u svakom obliku. Već nas međunarodna zajednica posmatra kao propali slučaj, a sada ćemo to biti dokazano i prema poslovnoj zajednici i stranim investitorima”, upozorila je Korajlić.

Klix.ba