dezinfekcija skola 3 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Program obaveznog predškolskog obrazovanja i odgoja za djecu (POPOiO) koja bi ove godine trebala krenuti u prve razrede osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu još nije počeo, ali njegova realizacija sada je neizvjesna i zbog pogoršane higijensko-epidemiološke situacije u tom kantonu – izjavio je za Fenu resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

Kozlić je još ranije istakao da se čeka usvajanje kantonalnog budžeta za 2021. godinu, u kojem za ovu namjenu treba planirati 550.000 KM.

-Imamo informacije da je situacija pogoršana u općinama Breza i Vareš pa, navodno, 10-ak zaraženih radnika ima i Tehnička škola u Zenici. Upravo prikupljamo sve podatke, a danas ćemo uputiti i dopis Krizom štabu Ministarstvu zdravstva ZDK od kojeg ćemo tražiti stav kako da se ponašamo u ovim uvjetima – ističe Kozlić.

Odluku Ministarstva zdravstva, najavljuje on, trebali bi dobiti do kraja ove sedmice, a ona će im biti i presudna u donošenju odluke o načinu realizacije ili odustajanju od realizacije ovogodišnjeg Programa obaveznog predškolskog obrazovanja.

Realizacija programa tradicionalno svake godine počinje u prvim danima marta i traje 180 časova, ali je prošlogodišnji program prekinut već sredinom marta pa su djeca upisana u školu i bez potvrde o pohađanju tog programa.

– Sačekat ćemo sve relevantne informacije i odluke, ali taj program možemo realizirati i u skraćenom obliku. Problem je što se većinom realizira u javnim ili privatnim obdaništima, ponegdje i u područnim školama te je potrebno osigurati adekvatan prostor i poštivanje svih mjera. Nadamo se da će se zaustaviti širenje virusa te da ćemo, nakon usvajanja budžeta ZDK, moći pristupiti realizaciji tog programa – kaže Kozlić.

Po preliminarnim spiskovima sačinjenim do 25. januara ove godine, za pohađanje POPOiO u ZDK evidentirano je 2.559 ili 611 djece manje nego ih je u isto vrijeme prošle godine bilo registrirano, ali je u prvi razred ove školske godine ipak upisano nešto više djece – 3.229.

-S obzirom da se djeca mogu upisati u školu do samog početka školske godine, očekujemo da će ih i ove godine biti više nego što ih ima na preliminiarnom spisku, ali je evidentno da će ih biti manje u klupama nego ove godine – podvlači ministar Kozlić.

U posljednjih pet godina, samo je u školskoj 2017/2018. godini bilo upisano više djece u prve razrede osnovnih škola nego godinu ranije (2016/2017. bilo je upisano 3.616-op.a.), dok je unazad tri godine konstantno bilježen pad broja prvačića. Tako ih je 2018/2019. bilo 3.758, 2019/2020. 3.442 te ove godine 3.229.