Zbog igrica pod istragom 580.000 Teslinih automobila

t 8

Američka agencija za bezbjednost u saobraćaju (NHTSA) saopćila je da je otvorila formalnu istragu o 580.000 Teslinih automobila prodatih od 2017. godine nakon odluke ovog proizvođača da dozvoli igranje igrica na centralnom ekranu u kabini.

U saopćenju se navodi da preliminarna evaluacija obuhvata modele proizvedene od 2017. do 2022. godine i da nova opcija “igra za putnike” može da odvuče pažnju vozača, čime se povećava rizik od sudara.

NHTSA navodi da je potvrđeno da je ova opcija prisutna u Teslinim automobilima od decembra 2020. godine i da je do sada bila dostupna “samo kada je vozilo u režimu parkiranja”. Kompanija “Tesla” za sada nije komentarisala ove informacije.

Agencija navodi da će “procijeniti sve aspekte ove funkcije, uključujući frekventnost i scenarije upotrebe igre za putnike. NHTSA je saopćila ranije ovog mjeseca da skretanje pažnje vozača ima značajan udio u smrtnim slučajevima na američkim putevima i da ih je 2019. godine bilo 3.142.

Komentatori za ovu oblast navode da se problem potcjenjuje u zvaničnim brojevima jer, nakon nesreće, ne priznaju svi vozači da im je nešto odvuklo pažnju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE