Zbog igrica pod istragom 580.000 Teslinih automobila

t 8

Američka agencija za bezbjednost u saobraćaju (NHTSA) saopćila je da je otvorila formalnu istragu o 580.000 Teslinih automobila prodatih od 2017. godine nakon odluke ovog proizvođača da dozvoli igranje igrica na centralnom ekranu u kabini.

U saopćenju se navodi da preliminarna evaluacija obuhvata modele proizvedene od 2017. do 2022. godine i da nova opcija “igra za putnike” može da odvuče pažnju vozača, čime se povećava rizik od sudara.

NHTSA navodi da je potvrđeno da je ova opcija prisutna u Teslinim automobilima od decembra 2020. godine i da je do sada bila dostupna “samo kada je vozilo u režimu parkiranja”. Kompanija “Tesla” za sada nije komentarisala ove informacije.

Agencija navodi da će “procijeniti sve aspekte ove funkcije, uključujući frekventnost i scenarije upotrebe igre za putnike. NHTSA je saopćila ranije ovog mjeseca da skretanje pažnje vozača ima značajan udio u smrtnim slučajevima na američkim putevima i da ih je 2019. godine bilo 3.142.

Komentatori za ovu oblast navode da se problem potcjenjuje u zvaničnim brojevima jer, nakon nesreće, ne priznaju svi vozači da im je nešto odvuklo pažnju.

IZVORAvaz
Prethodni članakVeteran NBA lige potpisao ugovor sa Seltiksima na deset dana
Sljedeći članakBelgija uvodi nove mjere: Zatvaraju se kina, pozorišta, sportski događaji bez gledatelja