AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Da li je naredba o zabrani ulaska u Sjedinjene Države osobama koje dolaze iz sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom, a koju je izdao novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, podstakla na smrtonosni napad na džamiju u Kanadi pitanje je na koje bi mogao jedino odgovoriti  napadač koji je iza sebe ostavio šest mrtvih i devetnaest povrijeđenih osoba, piše Xinhua.

Alexandre Bissonnette, stanovnik francuskog govornog područja Quebec u Kanadi gdje se napad dogodio moći će dati više informacija o tome šta ga je natjeralo na takav čin, nakon što započne suđenje na kojem će se suočiti sa šest tačaka optužnice koje ga terete za ubistvo prvog stepena i pet tačaka pokušaja ubistva.

Pojavila se velika zabrinutost unutar kanadske islamske zajednice, a koja je druga najveća religijska grupa odmah iza kršćana, da je napad na vjernike u islamskom kulturnom centru u gradu Quebec manifestacija islamofobije unutar kanadskog društva.

Jučer su Kanadska koalicija i muslimanske organizacije iz Quebeca održale konferenciju za novinare i predstavile otvoreno pismo vladi koja treba da oštro djeluje protiv svih oblika rasizma kao i diskriminacije protiv muslimana koji žive u Kanadi.

Nacionalno vijeće muslimana u Kanadi koje predvodi Koaliciju zatražilo je od Stalnog komiteta Donjeg doma parlamenta da poduzme istraživanje koje bi djelimično moglo prikupiti podatke o zločinima iz mržnje, pružiti pomoć ugroženim zajednicama, te razvijati politiku koja će smanjiti i na kraju potpuno iskorijeniti islamofobiju kao i sve ostale oblike mržnje i predrasuda u Kanadi.

Kanadski muslimanski čelnici također su preporučili da deset kanadskih pokrajina, uključujući i Quebec trebaju imati obavezan predmet u srednjoj školi čiji će fokus biti na tretiranju i preveniranju rasizma, uključujući uticaj ksenofobije, antirasizma, antisemitizma, te islamofobije u kanadskom društvu.

Zločini iz mržnje već su u prethodnim godinama  zabilježeni u Kanadi, te su najviše pogodili muslimane širom zemlje. Tokom 2014. godine policija je zabilježila 99 slučajeva s religijskim motivom, odnosnom mržnjom prema muslimanima, što je mnogo više nego što je to zabilježeno 2012. godine, kada je bilo 45 slučajeva.

Vlasti Ottawe već su ponudile pomoć u pokrivanju troškova sigurnosti kanadskih džamija.