Zbog krađe hrane trgovine angažiraju i zaštitare: Krade se sve od maslaca do kroasana

trgovina
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zbog rasta cijena u posljednje se vrijeme krade sve i svašta pa tako i hrana koja je u oktobru na godišnjoj razini u Bosni i Hercegovini u prosjeku skuplja za 25,9 posto.

Kako kažu trgovkinje iz mostarskih trgovina, među kradljivcima ima i onih koji to rade “iz navike”.

– Krade se sve, a najviše maslac, kroasani, suhomesnati i mliječni proizvodi. Zbog velikog porasta krađa, prije mjesec angažirali smo i zaštitara. Baš smo neki dan uhvatili jednu gospođu da krade maslac, i to onaj mali od 20 graa – kaže Ernesa Tipura, voditeljica poslovnice jedne mostarske trgovine.

Ko najviše krade

Napominje kako policiju nisu zvali, a gospođa je maslac vratila.

Radnica trgovine mješovitom robom u jednom mostarskom trgovačkom centru kaže kako se kod njih najviše kradu sirevi i suhomesnati proizvodi, tj. malo skuplja roba.

Ona smatra da ko jednom ukrade, uvijek će krasti te da većinom krade “fina i ljubazna gospoda”.

Obje sugovornice se slažu da češće kradu žene, a policiji više i ne prijavljuju sitne krađe poput pašteta, mesnih narezaka, namaza.

– Ako neko ukrade paštetu, što mi tu da radimo, više i ne zovemo policiju – napominje jedna od njih.

Prekršajni nalog

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić kaže kako se hrana većinom krade u trgovačkim centrima.

– Tada se počiniteljima uručuje prekršajni nalog, ako nema elemenata kaznenog djela – ustvrdio je Marić.

Dodaje kako će MUP tačnu statistiku o počinjenim krađama u ovoj godini imati početkom januara 2023. godine, no napominje da prema trenutnim podacima, u posljednje vrijeme ne bilježe veći broj krađa nego što je to uobičajeno.

Ističe kako su to i dalje najčešće provale u stanove i objekte te da se krade ono što provalnici nađu u domovima odnosno poslovnim objektima.

Fena