Zbog loše privatizacije uništen je simbol Bosanskog Šamca

Screenshot 2 68
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Poslijeratna loša privatizacija brojne bh. kompanije dovela je do potpune propasti, a posljednji primjer dolazi iz Bosanskog Šamca, općine koja je jučer zvanično ostala bez jednog od svojih simbola – lučke dizalice.

Naime, mještani Bosanskog Šamca jučer su s nevjericom posmatrali rušenje lučke dizalice koja se nalazila na rijeci Savi, a u sklopu luke Samak. To je uslijedilo na osnovu izvršenja sudske presude, odnosno postupka prisline naplate duga.

No, krenimo redom, robno-transportni centar Luka Šamac osnovan je 1979. godine, na desnoj obali rijeke Save, na poziciji koja je od Beograda udaljena tačno 305 kilometara.

Vodnim, drumskim i željezničkim putevima povezana je sa svim pravcima u Bosni i Hercegovini i regionu, rijekom Dunav te Crnim morem.

Kapaciteti ove luke u potpunosti nisu iskorišteni, a loše upravljanje dovelo je do privatizacije 2006. godine, kada je većinski vlasnik postala kompanija Balkan Steel.

ČITAJ JOŠ:  Uprkos krizi i poskupljenjima u BiH: U dva dana tri zahtjeva za izgradnju farmi

Lokalna vlast u nekoliko navrata je apelovala da je navedena privatizacija zapravo najveći promašaj i privredna katastrofa te općine, jer obaveze koje je imao investitor, a koje su se, između ostalog, odnosile na zapošljavanje 300 radnika nisu ispoštovane. Uz to privatnik je na sebe uspio upisati i prevesti i 55 hektara zemljišta.

Loši poslovni potezi te očiti propusti nadležnih zvanično su doveli do toga da je jedna, od ukupno dvije lučke dizalice jučer otišla u propast, a tim povodom oglasio se i načelnik Bosanskog Šamca Đorđe Milićević.

Podsjetivši da je luka privatizovana 2006. godine, on je naglasio da ona kao takva od tada ima status pravne osobe u većinskom privatnom vlasništvu te da Općina nema udjela u svemu tome, bez mogućnosti utjecanja na odluke i raspolaganje imovinom.

ČITAJ JOŠ:  Hrvat pokušao preko graničnog prijelaza Bosanski Šamac prokrijumčariti 30 državljana Turske 

“Prema informacijama koje smo dobili od članova uprave luke, Uprava za indirektno oporezivanje BiH u RTC Luka Šamac pokrenula je postupak prisilne naplate duga po osnovu indirektnih poreza na osnovu odluke suda”, kazao je Milićević.

Kako je istaknuo, 22. marta ove godine uprava luke donijela je odluku o prodaji podizača portala, odnosno lučke dizalice, radi izmirenja obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH, a izvršenje je počelo jučer. Inače, iznos duga je 133.918,02 KM.

“Svjedoci smo katastrofalnog načina privatizacije mnogih preduzeća u općini Šamac, a uvijek smo isticali činjenicu da posebno strateško preduzeće za Republiku Srpsku, poput luke u Šamcu, ne bi trebalo da bio predmet privatizacije na način na koji je to urađeno”, naglasio je on.

ČITAJ JOŠ:  Znak poštovanja: Ezani petkom i s najveće njemačke džamije

Milićević smatra da čin rušenja šamačkog simbola predstavlja sramotan potez onih koji nikada nisu imali stvarne namjere da presele luku.

“Ovim putem ih pozivamo da zaustave rušenje druge dizalice, ako je to namjera i plan. Svako drugo tumačenje jučerašnjeg rušenja lučke dizalice može biti posljedica potpunog neznanja ili loše namjere da se građani općine svjesno dovedu u zabludu”, naveo je Milićević.

Na kraju kažimo i to da je Vlada Republike Srpske 2016. godine obećala da će kroz određene olakšice pomoći revitalizaciju luke, budući da je obnavljanje riječnog saobraćaja jedno od važnih strateških planova razvoja manjeg bh. entiteta. Koliko je od toga učinjeno, pokazalo se upravo jučer, rušenjem jednog od simbola Bosanskog Šamca.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING