Zbog Mr. Pezića se usijale društvene mreže: Materijalna neovisnost supruge uzrokuje porodične probleme?

pezic

Islamski tumač Elvedin Pezić, kojeg na Facebooku prati preko 300 hiljada osoba, nedavnim statusom o ulozi žene u porodici podigao je mnogo prašine. Ipak, njegov stav je podržalo nešto manje od 2 hiljade pratitelja.

“Htjeli mi to priznati ili ne, jedan od vodećih razloga porodičnih problema u savremenom dobu jeste suprugina materijalna neovisnosti od muža!” – stoji u statusu magistra islamskih nauka.

Iako su komentari na zvaničnoj Facebook stranici Elvedina Pezića isključeni, to nije spriječilo korisnike mreža da o ovome raspravljaju.

Zanimljiv komentar je stigao od glumca i producenta kratkometražnih filmova, Ajdina Hasanića.

” Neka neko Elvedina podsjeti da je hazreti Hatidža (za one koji ne znaju – supruga Muhammeda a.s.) bila do te mjere materijalno neovisna da je doslovno zaposlila Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Također, moram naglasiti da žena po šerijatu ima pravo na vlastitu imovinu koju joj niko ne smije dirati!

Elvedine, nađite spisak žena iz sigurnih kuća, razvedenih i samohranih majki, iste kontaktirajte i pitajte ih da li su bile materijalno neovisne.

Jer da jesu, ne bi trpile idiote i nasilje koje ih je smjestilo tu gdje jesu!” – zaključio je Hasanić.

Ovo nije prvi put da Pezićev status čija su tema žene uzrokuje burne reakcije. Podsjećamo, u junu ove godine je napisao status sljedećeg sadržaja: “Zapadno društvo moralno se srušilo onog momenta kada su ženu izveli iz kuće i onda kada je žena postala sve osim majka.”

Tada su se saopštenjem oglasili i iz Islamske zajednice, tačnije iz Odjela za brak, porodicu i pitanje žena Uprave za vjerske poslove i naglasili – “Stavovi ‘islamskih influensera’ o statusu žena u islamu nisu naši stavovi!”

Pojasnili su da je riječ o stavovima koji su u suprotnosti sa, kako su naveli, učenjem osnovnih izvora islama, Kur’anom i Sunnetom, odnosno pravima i obavezama muslimanki da se obrazuju, usavršavaju u različitim naukama i na taj način doprinesu boljitku porodice i zajednice.

Podsjećamo, Mr. Elvedin Pezić je dugi niz godina aktivan na polju islamskog misionarstva i radi se o jednom od najpopularnijih islamskih učenjaka i predavača u Bosni i Hercegovini i regiji. Dokaz za to je i više stotina hiljada ljudi koji prate njegove objave na društvenim mrežama.