g
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 1, 2022 @ 7:00
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Nakon višesedmične šutnje, sada se Ured njemačkog predsjednika javio pismima svima onima koji su se, nakon što je na jesen postalo poznato da njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier orden za zasluge SR Njemačke namjerava ove godine dodijeliti izraelskom povjesničaru Gideonu Greifu, obratili predsjedničkom uredu ukazujući na neprimjerenost takvog čina.

Odluka ministarstva vanjskih poslova

U pismu Ured predsjednika objašnjava kako do dodjele ordena (službeni naziv: Savezni križ za zasluge) neće doći zbog toga što je tadašnji ministar vanjskih poslova Heiko Maas u međuvremenu povukao svoj prijedlog. Zanimljivo je da pismo predsjedničkog ureda nosi datum od 7. decembra, dakle dan prije nego što će biti imenovana nova vlada a time s dužnosti otići i dotadašnji ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Predsjednički ured je slanje tog pisma telefonski potvrdio i DW-u uz istodobnu opasku da se jasno da do znanja da se radi o odluci ministarstva vanjskih poslova a ne predsjedničkog ureda.

Odluka o povlačenju je međutim vjerojatno donesena mnogo ranije kada je u javnosti nakon nekoliko medijskih napisa, između ostalog i DW-a, izbila kontroverza oko dodjele ordena Greifu. Greif je tada u intervjuima objasnio kako ne vidi ničeg spornog u izvještaju njegovog stručnog povjerenstva o događajima 1995. u Srebrenici u kojem je između ostalog zaključilo kako se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Greifu je orden za zasluge trebao biti dodijeljen na svečanosti sredinom novembra u njemačkom veleposlanstvu u Tel Avivu. No do toga nije došlo zbog povlačenja prijedloga ministra Maasa.

Prijedlog za orden poslan prije kontroverza o Srebrenici

Izvori DW-a u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova objasnili su u četvrtak kako je prijedlog o dodjeli ordena povučen “nakon nove provjere činjeničnog stanja” i “nakon što je postalo poznato da je prof. Greif sudjelovao u sklopu povjerenstva o Srebrenici koje je djelovalo po nalogu Vlade Republike Srpske”. Iza prijedloga i povlačenja prijedloga stoji, ka je rečeno, “stara vlada” koja od 8. decembra više nije na vlasti.

Kako se izričito ističe u ministarstvu vanjskih poslova, sporna objava zaključaka povjerenstva o Srebrenici na čelu s prof. Greifom objavljena je nakon prvobitne odluke da se izraelskog povjesničara zbog njegovih zasluga u istraživanju Holokausta kao i zasluga za istraživanje života njemačkih Židova koji su emigrirali u Izrael (među koje spada i povjesničarova obitelj), predloži za orden za zasluge.

Iz ministarstvu za DW ističu kako zaključci Greifovog povjerenstva “proturječe presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde kao i konvenciji za sprječavanje i kažnjavanje genocida”.

No u ministarstvu vanjskih poslova, kao i u dopisu predsjedničkog ureda, isto tako zaključuju kako cijela odluka o povlačenju prijedloga za dodjelu ordena “ne umanjuje zasluge zbog kojih je Greif prvobitno predložen”. Kako je rečeno, Gideon Greif je obaviješten o ovoj odluci.

DW je još početkom studenog htio s prof. Greifom razgovarati o kontroverzama oko dodjele ordena ali je Greif ljubazno odbio obrazlažući to svojim narušenim zdravljem i predstojećom operacijom.

Nije prva kontroverza povezana s jugoistokom Evrope

No ovo nije pri put da se profesor, koji je do epizoda bavljenja novijom poviješću prostora bivše Jugoslavije, bio cijenjen zbog svojih istraživanja o Holokaustu, stvorio kontroverze oko svojih znanstvenih “izleta” na Balkan.

Početkom 2018. Gideon Greif je kao kustos postavio izložbu “Izložba o Jasenovcu – pravo na sjećanje” u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku koja je izazvala diplomatski skandal i oštri prosvjed Hrvatske zbog “falsificiranja povijesti” i “zloupotrebi u političke svrhe”.

Izložba, čijem otvaranju je prisustvovao i tadašnji srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i čiji inicijator je i bila delegacija Srbije pri UN-u, je baratala brojkama ubijenih u Jasenovcu od 800.000 što većina suvremenih povjesničara smatra pretjeranim. U tadašnjem razgovoru za DW Greif je ustvrdio kako je u mnogim elementima “Jasenovac bio gori od Auschwitza”. Jedna od izjava prilikom posljednjih kontroverzi i negiranja da se u Srebrenici dogodio genocid je i ta kako on “kao Židov zna što je genocid”.

LIDER