Zbog ove fotografije iz OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, opozicija razapela Vučića: Je li fotomontaža?

Nakon što je srbijanski narodni poslanik i potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio u intervjuu za nedeljnik “Vreme” da sumnja da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio u školi “Vladislav Ribnikar” prorežimski mediji, u prvom redu Kurir, objavili su fotogorafiju koja je navodni dokaz da je Vučić zaista posjetio ovu osnovnu školu.
Međutim, fotografija koja je objavljena odmah je izazvala sumnje dijela javnosti i korsnika društvenih mreža koji ističu da je riječ o fotomontaži. Neki od njih su ponudili i dokaze za svoje tvrdnje.

Povodom dva masovna ubistva, u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je početkom maja ubijeno 18 osoba, što je bio i povod za početak protesta na koji je pozvao dio proevropske opozicije, poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je za “Vreme” rekao da je „velika sramota“ što ni premijerka Ana Brnabić ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nisu našli za shodno da odu do škole „Vladislav Ribnikar“ i upišu se u knjigu žalosti.

Aleksić je rekao da ne vjeruje Vučiću da je posjetio školu, a da mediji to ne znaju.

“Jel neko u Srbiji vjeruje da on negdje ode bez kamere? Ne vjerujem mu da je bio. Nek pokaže šta je napisao, ako je bio. Niko se nije tamo pojavio“, rekao je Aleksić.

Ubrzo je stigla reakacija prorežimskih medija koji su objavili fotografiju koja bi trebao da bude dokaz da je Vučić zaista bio u „Ribnikaru“. Fotografiju je tokom skupštinskog zasjedanja pokazala i poslanica SNS Jelena Milivojević.

“Da li je Vučić bio? Recite mi! Da li je ovo laž? Da li je predsjednik Aleksandar Vučić bio u školi i da li se upisao u knjigu žalosti“, pitala je ona.

Korisnici mreža tvrde: Veoma loš fotošop

Odmah po objavljivanju fotografije, brojni korisnici društvenih mreža konstatovali su nekoliko „čudnih stvari“ na pomenutoj slici, tvrdeći da je riječ o fotošopu.

Jedan od korisnika je napisao:

Da se na kratko pozabavimo fotografijom Aleksandra Vučića koja je navodno nastala kad je posjetio školu „Vladislav Ribnikar“. Fotografija je veoma loš fotošop, čini se da se oni koji su pokušali da opravdaju ovu laž nisu baš potrudili kako bi nas ubijedili u njihovu verziju istine. Evo nekoliko dokaza koji potvrđuju da je fotografija čista montaža:

Dokaz br. 1:

Da je fotografija zaista nastala, kako oni kažu u školi, linije na zidu ne bi bile na ovakav način uklopljene. Zapravo one uopšte nisu uklopljene.

Dokaz br. 2:

Pogledajte ovdje, fali dio stakla na stolu. Onima koji su montirali je ovo očigledno promaklo.

Dokaz br. 3:

Onaj ko je radio u fotošopu trebao bi malo bolje da povede računa o faju na ramenu. Ako se zagledate malo bolje, vidjet ćete da nije dobro uklopljen.

Dokaz br. 4:

Fali sjenka.

Dokaz br. 5:

Pogledajte liniju na leđima. Pogledajte da fali svjetlo na leđima i na sakou. Bukvalno Vučić na ovoj slici izgleda kao da ga je neko nacrtao na ovoj stolici.

“Mogao bih još dokaza da navedem, ali ovo je dovoljno. I samo za kraj bih mogao da kažem – sram vas bilo“, napisao je ovaj korisnik društvene mreže Twitter.

Ovaj korsnik nije jedini koji tvrdi da je riječ o fotomontaži, piše Nova.rs.

Podsjetimo, Vučić je tvrdio je da je posjetio školu „Vladislav Ribnikar“ ali da nije vodio medije sa sobom, jer, kako kaže, nije želio da vodi kamere sa sobom.

“Upisao sam se u knjigu žalosti, obišao mjesto zločina, užasno je, jeziva tragedija. Ali nemam potrebu da se pravdam nikome ko misli da ima monopol na bol i tugu i da objašnjavam nekome da sam normalan čovjek i da imam troje djece i da sam noćima plakao i borio se kako da donesem mjere i nešto promijenim“, dodao je Vučić.