Zbog ovih pet nezdravih navika u opasnosti ste da doživite srčani udar

dff572cd15b2157d331a16504d68937e

Kardiovaskularne bolesti, kako u svijetu, tako i kod nas, najčešći su uzrok smrti. Istraživanja su pokazala da se aterosklerotske promjene na krvnim žilama, koje su vodeći uzrok srčanog udara, mogu pronaći na krvnim žilama već u drugom desetljeću života, pa se s prevencijom mora započeti mnogo prije, upozoravaju stručnjaci.

Stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC-ja, Center for Disease Control and Prevention), ističu kako je bitno poduzeti sve da se srčani udar ne bi dogodio.

Nekoliko zdravstvenih stanja, način života, dob i porodična historija mogu povećati rizik od srčanih bolesti i srčanog udara, a to su tzv. faktori rizika, upozoravaju iz CDC-ja.

Oko polovice Amerikanaca ima barem jedan od tri ključna faktora rizika za srčane bolesti: visok krvni pritisak, povišen holesterol u krvi i pušenje.

Kako biste smanjili rizike od srčanog udara, pripazite na sljedećih pet stvari:

1. Ne držite holesterol pod kontrolom

Povećanjem holesterola u krvi raste i rizik od koronarne bolesti srca. Kada su prisutni i drugi faktori rizika, poput visokog krvnog pritiska i pušenja, taj se rizik još povećava. Na nivo holesterola utječu i dob, spol, genetika i prehrana. Porazgovarajte sa svojim liječnikom o razinama holesterola, a kako biste ga snizili, jedite zdravije, smanjite unos zasićenih masti, eliminirajte transmasti, unosite omega-3 masne kiseline, povećajte unos vlakana, redovito vježbajte i umjereno pijte alkohol.

2. Ne kontrolirate srčani pritisak

Visok krvni pritisak povećava opterećenje srca, uzrokujući zadebljanje i ukrućenje srčanog mišića. Ovo ukrućenje srčanog mišića nije normalno i uzrokuje abnormalno funkcioniranje srca. Također povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara, zatajenja bubrega i kongestivnog zatajenja srca. Kada je uz pretilost, pušenje i povišeni holesterol u krvi prisutan i visok krvni pritisak ili dijabetes, rizik od srčanog ili moždanog udara još se povećava… Stoga posebno pripazite na kilograme (osobito na području oko trbuha), redovito vježbajte i smanjite stres!

3. Ne vodite računa o kilogramima

Čak i nekoliko kilograma viška pridonosi visokom holesterolu. Uvodite promjene malo po malo pa ako pijete slatka pića, prijeđite na vodu iz slavine. Ako ne možete odoljeti slatkišima, smanjite količine ili radije konzumirajte voće. Potrudite se pronaći načine za uključivanje više aktivnosti u svoju svakodnevnu rutinu, poput korištenja stepenica umjesto lifta ili parkirajte što dalje od ureda i kad god imate priliku prošetajte. I mala tjelesna aktivnost bolja je nego nikakva.

4. Pijete previše alkohola

Ako pijete alkohol, činite to umjereno. Za zdrave odrasle osobe to znači do jedno piće dnevno za žene svih dobnih grupa i muškarce starije od 65 godina, a do dva pića dnevno za muškarce starije od 65 godina. Previše alkohola može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući visok krvni pritisak, zatajenje srca i moždani udar, upozoravaju iz CDC-ja.

5. Pušite

Rizik da će pušači razviti koronarnu bolest srca mnogo je veći od rizika za nepušače. Pušenje je snažan neovisni faktor rizika za iznenadnu srčanu smrt kod pacijenata s koronarnom bolešću. Također stupa u interakciju s drugim faktorima rizika, što uvelike povećava rizik od koronarne bolesti srca. Niste zaštićeni i ako ste pasivni pušač: izloženost dimu drugih ljudi povećava rizik od srčanih bolesti i za nepušače.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE