Zbog ovoga trebate svaki dan popiti bar dvije šoljice kafe

Podijelite vijest

kafa naslovnaZnanstveni tim proučio je zdravstvene i prehrambene podatke više od 100 hiljada ljudi, prikupljane tokom 20 godina, u potrazi za vezom između stope dijabetesa i konzumiranja kafe ili čaja.

Otkrili su da su osobe koje su smanjile dnevni unos kafe za 2.3 dl ili više imale povećanje rizika od 17 posto od razvoja dijabetesa tipa 2, od onih koji nisu mijenjali tu naviku. S druge strane, uvođenjem dodatne šoljice kafe – ili više – na dan smanjio se rizik za 11 posto.

Nadalje, osobe koje su već imale naviku ispijanja puno kafe – 7 dl ili više na dan – i one koje nisu smanjivale taj iznos, imale su 37 posto manji rizik od onih koji su pili 2.3 dl ili manje.

Znanstvenici kažu da na temelju njihovih podataka nisu mogli utvrdili imali li ispijanje više čaja ili kafe bez kofeina sličan učinak, iako su prethodna istraživanja pokazala da imaju.

Sve više istraživanja povezuje kafu s poboljšanjem zdravstvenog stanja. Ranije ove godine, dr.sc. Shilpa Bhupathiraju, koautorica spomenute studije i njezine kolege objavili su izvještaj koji povezuje visoku konzumaciju kafe i značajan pad stope kardiovaskularnih bolesti.

Koliki je idealan unos kafe?

Bhupathiraju savjetuje 3 do 5 šoljica (7 do 11 dl) na dan. Samo pazite da kafu pijete u jutarnjim satima kako biste izbjegli probleme sa spavanjem, upozorava.