Portal 072info

Zbog pobješnjelih vozača pješaci ginu na cestama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svjedoci smo sve učestalijih tragičnih prometnih nesreća na cestama diljem Bosne i Hercegovine. Pooštravanjem kaznene politike za počinitelje kaznenih djela u prometu nastoji se stati ukraj nesavjesnim vozačima, no za sada to i nema baš velikog učinka. I dalje je, naime, na cestama veliki broj prometnih nesreća, a, nažalost, nije malo ni onih koje za posljedicu imaju smrt jedne ili više osoba.

Potvrđena presuda

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Kaznenom zakonu Federacije BiH, u članku 336 piše kako se počinitelj kaznenog djela protiv sigurnosti javnog prometa u kojem je prouzročena smrt jedne ili više osoba može kazniti kaznom zatvora najmanje godinu dana. Tako je Vrhovni sud FBiH donio rješenje kojim se potvrđuje prvostupanjska presuda Almiru Ejuboviću osuđenom na 15 godina i 10 mjeseci zatvora za izazivanje prometne nesreće u kojoj su poginule tri djevojke, a jedna teško ozlijeđena. Ejubović, koji se od trenutka uhićenja do danas nalazi u KPZ-u Mostar se, podsjetimo, upravljajući BMW-om, 29. lipnja 2018. godine zabio u stup na autocesti A1 kod Sarajeva pri brzini od 166 km/h. U nesreći su poginule Lejla Oruč (17), Nađa Neradin (16) i Ajla Ibrica (18), dok se teško ozlijeđena Ajla Oruč 13. srpnja probudila iz kome. A Županijski sud u Novom Travniku prije tri mjeseca potvrdio je optužnicu protiv Nermina Rustempašića kojeg se tereti da je, pijan upravljajući vozilom, udario i usmrtio majku i kćer te nanio tjelesne ozljede trojici dječaka. Rustempašić je 7. prosinca prošle godine oko 20.30 upravljao vozilom s 2,99 promila alkohola u krvi. Krećući se brzinom od 77 km/h, na dionici gdje je maksimalna dopuštena brzina 50 km/h, u Novom Travniku udario je u skupinu pješaka koja je bila na nogostupu. Majka i kćer Azra i Alma Hajrić preminule su na mjestu nesreće.

Udario pješakinje i pobjegao

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Spomenut ćemo još jedan slučaj, također mučan i tragičan, a dogodio se 10. listopada 2016. godine. Toga je dana Sanjin Sefić u večernjim satima u Ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 km/h i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz B. Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće. Sudsko vijeće Županijskog suda u Sarajevu osudilo je Sefića na 14 i pol godina zatvora za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa i kazneno djelo neukazivanja pomoći ozlijeđenoj osobi nakon prometne nesreće. Što učiniti kako bi se stalo ukraj bahatom i, prije svega, za život opasnom ponašanju nesavjesnih vozača? Povećanje zatvorskih kazni, više policijskih patrola, trajno oduzimanje vozačke dozvole? Krajnje je vrijeme da odgovorni poduzmu konkretne korake. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Večernji list

Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME