Zbog teške ekonomske situacije Egipćani pozvani da jedu pileće noge

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Ekonomska situacija u Egiptu je toliko teška da vlada ove države od građana traže da jedu pileće noge koje su simbol siromaštva u ovoj državi.

Najmnogoljudnija arapska zemlja je pogođena valutnom krizom i najgorom inflacijom u posljednjih pet godina. Hrana je toliko skupa da mnogi ne mogu priuštiti piletinu kao osnovni prehrambeni proizvod. Jedan kilogram piletine je 2021. koštao 30 egipatskih funti (3,40 KM), a početkom ove sedmice je koštao 70 egipatskih funti (4,20 KM).

Rast cijena je naveo Nacionalnu instituciju za ishranu da pozove građane da jedu pileće noge. Mnogi su nezadovoljni zbog toga što je vlada pozvala građane da jedu hranu koja je u Egiptu simbol ekstremnog siromaštva. Riječ je o najjeftinijoj mesnoj namirnici i većina ljudi je smatraju životinjskim otpadom, a ne hranom.

Nakon poziva vlade, cijena jednog kilograma pilećih noga navodno se udvostručila na 20 egipatskih funti (1,21 KM). Prema podacima vlasti, 30 posto stanovništva Egipta je ispod granice siromaštva. Prema podacima Svjetske banke (WB) iz 2019., u ovoj državi je 60 posto stanovništva bilo siromašno ili je bilo ranjivo, piše CNN.

072INFO TV