Portal 072info

Zbog vica o Titu završila na Golom otoku, a kada se raspala Jugoslavija objavila je knjigu

42
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dan mladosti za vrijeme Jugoslavije slavio se 25. maja. Tito se u to vrijeme slavio kao božanstvo, pjevane su mu pjesmice, a jedna od najpoznatijih “Druže Tito, ljubičice bela” koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dvije i po godine robije na Golom otoku, gdje je završila sa samo 22 godine.

O novinarki Ženi Lebl, Beograđanki jevrejskog porijekla koja je preživjela i nacistički logor i Goli otok, rijetko se govori u mainstream medijima. Jedan od rijetkih tekstova o njoj 2013. objavila je beogradska “Politika”, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom takmičenju u cvijeću, jer je uzgojila ljubičicu bijelu od 100 kilograma, aludirajući na pjesmu “druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela”. 

Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša, jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon. Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gdje je od aprila 1949. do oktobra 1951, od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara”, stoji u tekstu o Lebl objavljenom u julu 2013. godine u “Politici”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada se Jugoslavija raspala, Ženi Lebl objavila je knjigu “Ljubičica bela”, koja je u Izraelu postala bestseler. Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopće nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

– Samo žedni znaju cijeniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplikovano iščupati stijenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice i gdje treba da ga rastvorite. Čupale smo temelje stijena koje su tamo bile vijekovima, mijenjale smo prirodu – pisala je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolijevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekli djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji – svjedočila je Lebl.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Kako su se Bakir i Vučić ponašali ispred predsjednika SAD-a, a kako Alija i Tito (FOTO)

072info.com

Josip Broz Tito odbijao je da jede samo jednu namirnicu

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)