Zbog visoke inflacije Velika Britanija bi 2024. godine mogla ući u recesiju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ekonomski stručnjaci upozorili su premijera Velike Britanije Rishija Sunaka da bi Velika Britanija 2024. godine mogla ući u recesiju jer visoka inflacija gura kamatne stope na više od 5 posto.

Kako je navedeno Banka Engleske bi mogla biti primorana da britansku ekonomiju odvede u recesiju kako bi ukrotila inflaciju.

Na kraju sedmice uznemirujućih ekonomskih dešavanja kancelar Jeremy Hunt bio je žetoko kritizirn jer je rekao da je to cijena koju treba platiti uprkos svim teškoćama koje je porodicama nanijela kriza povećanih troškova života.

Keir Starmer, lider laburista, rekao je da nikome nije bolje nakon 13 godina ove vlade.

“Zaista sam zabrinut za hipoteke. Ljudi se bore da plate račune. Hipoteke su veliki dio toga”, rekao je.

Jagjit Chadha, direktor Nacionalnog instituta za ekonomska i socijalna istraživanja, rekao je da, ako kamatne stope nastave rasti, Velikoj Britaniji prijetni opasnost od inžinjeringa recesije.

Kako su finansijska tržišta podigla troškove zaduživanja britanske vlade na najviši nivo od premijerskog mandata Liz Truss u pitanje je dovedno ispunjavanje obećanja Rishija Sunaka koji je rekao da će ove godine prepoloviti inflaciju.

Andrew Sentance, bivši kreator politike u Banci Engleske, sugerirao je da je Sunakovo obećanje bila greška jer je to bila odgovornost centralne banke otkako joj je Gordon Brown 1997. godine dao nezavisnost.

Zvanični podaci ove sedmice pokazali su da je godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji pala za manje nego što se očekivalo na 8,7 posto u aprilu.

Nakon što su razočaravajući podaci o inflaciji od srijede izazvali turbulencije na tržištima novca, kompanija za finansijske podatke Moneyfacts rekla je da je povučeno 38 hipotekarnih proizvoda.

Klix