Zbog zagađenja pune ambulante

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Hitnapomoc

Sarajevo, Zenica — Na stotine građana BiH svakodnevno zatraži pomoć ljekara zbog otežanog disanja i jake glavobolje što je, uglavnom, posljedica visokog nivoa aerozagađenja.

Već nekoliko sedmica stanovnici Sarajeva, Zenice i Tuzle suočeni su sa prekomjernim zagađenjem vazduha koje ih primorava da idu na inhalacije i infuzije, a kod hroničnih bolesnika javljaju se i problemi sa plućima i srcem, pišu “Nezavisne novine”.

Iz sarajevskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć preciziraju da se samo za 24 časa javilo 375 pacijenata, a 120 u ambulantama porodične medicine.

Iako je sunce malo obasjalo prestonicu BiH i smanjilo zagađenost, građani i dalje traže pomoć, a ekipe Hitne su non-stop na terenu i za jedan dan obave minimalno 120 posjeta, prenosi banjalučki dnevnik saznanja iz medicinskih službi.

I u tuzlanskom Domu zdravlja navode da im se javlja veliki broj pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima, ali da je taj broj još veći u ambulantama porodične medicine.

Zagađen vazduh opustošio je i ulice Zenice, jer je većina građana odlučila da ne izlazi napolje zbog smoga koji “ujeda” za oči i grlo, a oni koji su ipak udahnuli taj “otrov” stoje u redu kako bi primili inhalaciju.

Ljekari upozoravaju da izlaganje zagađenom vazduhu izaziva ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi i da moraju da se pridržavaju njihovih savjeta.

“Izloženost visokom nivou aerozagađenja utiče na povećan broj akutnih infekcija gornjih i donjih dijelova respiratornog trakta, a najviše su ugroženi djeca i starije osobe. Građani moraju maksimalno da smanje boravak na otvorenim mjestima”, upozoravaju stručnjaci.

Zagađenje vazduha u bosansko-hercegovačkim gradovima juče je znatno opalo iako su koncentracije pojedinih materija, posebno čestica prašine i sumpor-dioksida, izrazito visoke. Kako meteorolozi tvrde, vjetar će u naredna dva dana “pročistiti” gradske sredine.

Tanjug