Portal 072info

ZDK: Besplatna mamografija za žene od 50 do 69 godina

Na području Zeničko-dobojskog kantona, u deset zdravstvenih ustanova, bit će organizirani besplatni mamografski pregledi za žene starosti od 50 do 69 godina.

 Bitka za život

Projekt provodi Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) u saradnji s Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i partnerskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama.

Prema podacima zdravstvenih ustanova, godišnje se u BiH otkrije od 1.000 do 1.400 novih karcinoma dojke, od kojih oko 500 žena izgubi bitku za život.

Kako pojašnjavaju iz Instituta, prijavu za obavljanje besplatnog mamografskog pregleda mogu obaviti Zeničanke i sve stanovnice ZDK starosti od 50 do 69 godina s ovjerenom zdravstvenom knjižicom.

– Projekt mamografskih pregleda je počeo s realizacijom u junu prošle godine i svakog mjeseca se evidentira stotine mamografskih pregleda. Prema statistici, za oko 40 posto pregledanih žena ovo je bila i prva mamografija, što je vrlo važno, jer pokazuje značaj našeg poziva na preventivne preglede – kaže Elma Kuduzović, koordinator Centra za promociju zdravlja u INZ.

Ističe da je karcinom dojke najčešće maligno oboljenje kod žena i uzrokuje svaku petu smrt u ženskoj populaciji.

Unapređenje zdravlja

– Cilj javno-zdravstvene kampanje je doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled, ali ih i motivirati da inače aktivno učestvuju u očuvanju i unapređenju svog zdravlja – poručuju iz INZ.

Obolijevaju i muškarci

Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedeset godina, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene.

 Gdje na pregled

U Zenici će besplatni mamografski pregledi biti obavljani u Kantonalnoj bolnici, u poliklinici „Dr. Strika“, u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Medicom” te poliklinici „Sunce“. Pregledi će biti obavljani u Domu zdravlja u Maglaju, Općoj bolnici u Tešnju, Domu zdravlja sa stacionarom u Žepču, Domu zdravlja u Olovu, Domu zdravlja u Kaknju i Domu zdravlja u Zavidovićima. 

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 58
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box