ZDK gubi 15,2 miliona maraka?

0E7476B4 69A1 4B25 999D 793F93EF77F7
zdk.ba

Već 11 godina traje spor između Kantona i firme BBM Vareš, a presuda će dati odgovor je li riječ o nemaru ili organizovanom kriminalu

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je štetan ugovor 2002. godine sa koncesionarom BBM Vareš d. o. o. iz Vareša. Osam godina kasnije, uslijedila je tužba preduzeća sa odštetnim zahtjevom od 15,2 miliona maraka. Slučaj je na sudu i trebao bi biti okončan do kraja godine. Izvjesno je da će budžet Kantona biti oštećen za višemilionsku cifru, kaže Sanja Renić, zastupnica u Skupštini ZDK-a i predsjednica KO Naše stranke.

Postupak traje

Renić tvrdi da je koncesor (resorno ministarstvo) po ugovoru bio dužan uvesti koncesionara (BBM Vareš) u posjed, a nije to učinio ni nakon nekoliko zahtjeva koncesionara da se sporna odredba ugovora odnosi na pristupni put do koncesionog polja. S obzirom na to da je koncesionar uredan platiša koncesione naknade, svaki mjesec uplaćuje kontinuiranu naknadu – ali ništa ne radi, jer ga Kanton nije uveo u posjed i ne može početi eksploataciju zbog čega je i došlo do tužbe koju bi Kanton mogao izgubiti. Ističe kako to znači da bi se ZDK dodatno morao zadužiti da bi se ova ogromna tužba mogla platiti, a tu dolaze i propisane zatezne kamate.

 

BBM je još 2010. tužio ZDK zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora, tačnije izgradnje pristupnog puta na parceli za eksploatisanje, koji je Kanton morao napraviti

Tragom njenih tvrdnji pokušali smo dobiti informacije o ovom slučaju od kantonalnog ministra privrede, Službe za informisanje ZDK-a, Kantonalnog pravobranilaštva i firme BBM Vareš. Osim šturih odgovora i objašnjenja da ne mogu dati više informacija dok traje suđenje, prosljeđivali su nas jedni na druge.

– Postupak po osnovu tužbe privrednog društva BBM d. o. o. Vareš vodi Kantonalno pravobranilaštvo te vas molimo da novinara uputite da se za sve potrebne informacije obrati njima, jer postupak po tužbi nije okončan, odnosno u toku je, poručio je Službi za informisanje ZDK-a ministar Zlatko Jelić. 

 

Ugovorom potpisanim još 2002. godine je definisana minimalna godišnja uplata od 43.500 maraka

Nakon deset dana i desetak poziva na kraju smo dobili mail od kantonalnog pravobranioca Seđada Klike u kojem opisuje svoje zadatke, da je Pravobranilaštvo zakonski zastupnik Zeničko-dobojskog kantona, te da zastupa Kanton pred nadležnim sudovima.

– Kad je u pitanju postupak koji je u toku, u pravnoj stvari tužitelja BBM d. o. o. Vareš protiv tuženog ZDK-a na 15.270.000 KM Pravobranilaštvo je dalo odgovor na poslaničko pitanje, postavljeno na 30. redovnoj sjednici Skupštine ZDK-a. Dakle, Pravobranilaštvo, osim navedenih informacija u vezi s postavljenim pitanjem poslanice Sanje Renić koje smo dostavili Skupštini ZDK-a, i koje dostavljamo i vama, a odnose se na parnični postupak, druge ne može dati, jer je postupak u toku. Za ostale informacije iz vašeg upita i nismo nadležni, navodi se u odgovoru pravobranioca Klike.

Pitanja na koja pravobranilac nije mogao dati odgovor su: Kada je izdata koncesija, ko ju je potpisao (ko je bio tada ministar) i pod kojim uslovima, da li je ta koncesija i u kolikoj mjeri štetna po Kanton i koliki bi bio problem za ZDK da izgubi taj spor. Odgovoreno je samo na pitanja postoji li tužba BBM-a Vareš prema Kantonu, odnosno Ministarstvu privrede i koliki je njen odštetni zahtjev.

Sanja Renić nam je pokazala odgovor koji je dobila kao zastupnica. U njemu piše da je “predmetna tužba podnesena 11. jula 2010. godine”. 

 

image

Sanja Renić: Strah me je gdje živimo / Muhamed Tunović

 

Vještaci rade

– Rješenjem Općinskog suda od 1. 7. 2013. godine postupak je prekinut, između ostalog, do okončanja pravnog postupka pred Općinom Vareš. Rješenjem Općinskog suda Zenica od 11. 6. 2018. godine određen je nastavak parničnog postupka. Tokom 2019. godine nastavljen je parnični postupak na ročištima održanim 3. aprila, 4. jula, 3. oktobra, 22. oktobra i 20. novembra. Po planovima suda postupak je trebao biti okončan tokom 2020. godine na ročištima koja su bila zakazana za 23, 24, 25. i 26. mart, ali su zbog pandemije Covid-19 otkazana. Trenutno je u toku provođenje vještačenja po prijedlogu tužitelja, vještačenje po vještaku geodetske struke je završeno, dok vještačenja po vještaku rudarske struke i vještaku finansijske struke još traju. Sud upravlja parničnim postupkom. Očekivati je da će po završetku navedenih vještačenja sud zakazati glavnu raspravu tokom 2021. i da će se u ovoj godini okončati prvostepeni parnični postupak, napisao je pravobranilac Klika Renićki.

 

Od 1996. godine do danas uložili smo više od 50 miliona KM i imamo pravo i obavezu da zaštitimo svoj kapital, ističu iz uprave BBM-a

Iz firme BBM Vareš potvrdili su da se vodi sudski postupak zbog neispunjenja obaveza Ministarstva privrede po koncesionom ugovoru.

– O detaljima sudskog postupka i o navodima po osnovu “štetnosti ugovora” trenutno vas ne možemo informisati, jer je isti u toku. BBM Vareš vjeruje u pravnu državu i njene institucije i iste treba ostaviti da donesu odluku/presudu. Također, tačno je i to kako ste naveli da BBM Vareš tokom cijelog trajanja koncesionog ugovora uredno izmiruje obaveze, pa tako i plaćanje koncesione naknade. Grupacija BBM je, kao jedan od prvih i najvećih stranih investitora u BiH, od 1996. godine do danas uložila značajna sredstva u ovaj projekat (više od 50 miliona KM) koji se nalazi u jednoj od najnerazvijenijih općina te u skladu s tim ima pravo i obavezu da zaštiti svoj kapital, istakli su iz Uprave preduzeća BBM Vareš.

Grupacija BBM osnovana je 1990. godine. Sjedišta preduzeća koja imaju oko hiljadu zaposlenih su u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Prisutna je u Mongoliji, Australiji, SAD-u, Kanadi, Jugoistočnoj Aziji i na Arapskom poluostrvu.
Zdravko Marošević, načelnik Vareša, govori nam kako je Rudnik kamena BBM-a vrlo bitan potencijal i jedan od najvećih ulagača u ovoj zajednici, te podsjeća na to da su počeli s radom nakon rata. 

 

image

Zdravko Marošević: Maksimalna podrška ulagačima / Muhamed Tunović

– Imaju problema sa koncesionim dozvolama, proširenjima koncesionih polja. Nadam se da će to Vlada ZDK-a i menadžment kompanije BBM-a riješiti. Općina Vareš stoji uz svoje ulagače i uvijek će davati maksimalno svoju potporu da bi prevazišli probleme i počeli raditi u većem kapacitetu, da dođe do veće proizvodnje i većeg zapošljavanja, naglašava Marošević.

I Renić je resornog ministra pitala u kojoj fazi je sudski proces sa BBM Vareš, a uslijedio je odgovor iz Kantonalnog pravobranilaštva.

– Od savjetnice ministra koja je bila prisutna na sjednici kantonalne Skupštine sam tražila da odgovori zašto je BBM Vareš tužio Kanton za iznos veći od 15 miliona KM. Tada mi nije dala odgovor i rekla da će ga dostaviti pisano. Od tada do danas je na bolovanju. Treći put ima Covid-19, ističe Renić. 

Slika našeg sudstva

Renić je objasnila da jedini zaključak koji se nameće nakon ovoliko vremena i neispunjavanja ugovora od Kantona jeste “da je isplatnije firmi da tuži Kanton i dobije ga na sudu za više od 15 miliona maraka, jer je to vjerovatno veći iznos nego bi u tom periodu dobili od eksploatacije krečnjaka na tom području”.

– Odgovore koje dobijamo nisu konkretni. Sačekaćemo sudsku presudu. A, opet, to što se 11 godina vodi sudski proces govori o našem sudstvu. Kad zagrebemo u ovakve stvari, uhvati me strah gdje i s kim mi živimo. Voljela bih da pričamo o nemaru, a ne o organizovanom kriminalu, poručuje Renić.

 

image

Kamenolom firme BBM iz Vareša

Oslobođenje saznaje da je koncesioni ugovor o istraživanju i eksploataciji krečnjaka sa firmom BBM Vareš u ime ZDK-a potpisao 15. maja 2002. godine Drago Vrbić iz Žepča, tadašnji ministar privrede (danas direktor Agencije za privatizaciju FBiH). Prvi aneks na ugovor je napravljen 9. septembra 2002, a drugi 13. septembra 2003. Za 2019. u izvještaju Ministarstva stoji da je BBM uplatio 76.124,40 KM. BBM je 2010. godine tužio Kanton za neispunjavanje obaveza iz ugovora u vezi s pravljenjem pristupnog puta na parceli za eksploatisanje koju je ZDK bio obavezan da napravi. Do tada je BBM redovno uplaćivao obaveze iz ugovora.

IZVOROslobodenje
Prethodni članakPostoje dobri razlozi zašto Japanci sjede na podu dok jedu
Sljedeći članakPočinje suđenje pripadnicima ravnogorskog pokreta koji su pjevali “Biće opet pakao”