Portal 072info

ZDK prvi u Federaciji po broju nesreća

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sigurnost u oblasti saobraćaja vrlo je loša. Broj saobraćajnih nesreća je u porastu, uprkos represivnim policijskim mjerama, ali i intenzivnim akcijama prevencije. Uz Kanton Sarajevo, Zeničko-dobojski je i dalje po broju saobraćajnih nesreća na neslavnom vrhu u Federaciji.

Saobraćajne nesreće na magistralnoj cesti M17, ali i u gradskim područjima u ZDK-u i dalje su svakodnevnica. Statistički podaci su upzoravajući – u prva tri mjeseca ove godine zabilježena je 1.071 saobraćajna nesreća, što je za 25,6% više nego u istom periodu prošle godine. U ovim nesrećama povrijeđeno je oko 140, a poginulo 7 osoba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vodeći uzroci saobraćajnih nesreća i dalje su neprilagođena brzina te vožnja pod utjecajem alkohola i opijata. Za počinjene prekršaje i krivična djela u saobraćaju sankcionirano je više od 20.600 učesnika. Uprkos tome, ali i intenzivnim akcijama na preveniranju prekršaja, sigurnost u saobraćaju je i dalje najviše sporan parametar opće sigurnosne situacije u ZDK-u.

Kako je kazao Semir Šut, komesar policije ZDK-a, mjere koje će predložiti u cilju smanjenja saobraćajnih nezgoda i šteta koje iz njih proistječu svakako će biti povećana kontrole alkoholisanosti, brzine i pretjecanja na nedozvoljenim mjestima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uz neodgovornost učesnika u saobraćaju ova situacija je, smatraju u policiji, posljedica i neadekvatne, tačnije blage kaznene politike.

Uputit ćemo inicijativu zakonodavnim organima za povećanje novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju“, istakao je Šut.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izuzimajući oblast sigurnosti u saobraćaju, ostali parametri opće sigurnosti na području ZDK-a su zadovoljavajući. Prostora za dodatno poboljšanje sigurnosti ima, za šta je preduvjet adekvatno materijalno-tehničko opremanje policije. Zbog stanja u kantonalnom budžetu značajnija ulaganja se ne očekuju.

Sredstva nisu dostatna, ali omogućavaju održavanje nivoa spremnosti i sposobnosti policije da odgovori svim izazovima“, poručuje Hajrudin Žilić, ministar unutrašnjih poslova ZDK-a

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ohrabruje podatak da je, nakon dužeg zastoja, počelo kadrovsko popunjavanje policijskih struktura na ovom području. Ovih dana zakletvu je položilo 10 kandidata koji su okončali osnovnu policijsku obuku na Policijskoj akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, i oni će, u činu mlađeg inspektora, biti raspoređeni u organizacionim jedinicama u Upravi policije MUP-a ZDK-a.

Bhindex.info

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME